Iráni hadihajók tartanak az Egyesült Államok felé

Az iráni hadiflotta egységei tegnap kifutottak az Atlanti-óceánra és az Egyesült Államok tengeri határai felé tartanak. Ez a lépés komoly aggodalmat váltott ki Washingtonban, s azon töprengenek, hogy mit akar ezzel Teherán elérni, amikor már újra tárgyalnak a perzsa állam atomprogramjáról. Valójában az iráni Forradalmi Gárda ezzel az akcióval azt üzeni, hogy nem nézi jól szemmel az amerikai hadgyakorlatokat és jelenlétet a Perzsa-öbölben. 

“Az iráni flotta közeledik az Egyesült Államok tengeri határaihoz. Ez egy üzenet Washingtonnak.” – nyilatkozta Farsz Afsin Rezai Haddad – tengernagy az iráni északi flotta parancsnoka – az iráni FARS hírügynökségnek szombaton.

A hajók Dél-Afrika felől futnak ki az Atlanti-óceánra. A hajóraj összetételét a hírügynökség nem közölte, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben.Szaúd-Arábiában tizenegy amerikai támaszpont van, a Hormuzi-szoros és a Perzsa-öböl partján. Az Egyesült Államok Haditengerészetének 5. flottájának pedig Bahreinben állomásozik. Ezenfelül az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat a Perzsa-Öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. 

A Farsz a jelentésben nem tért ki arra, hogy ki és milyen céllal hozta a flotta küldetéséről szóló döntést egy olyan időszakban, amikor enyhülni látszik a két ország ellenséges viszonya. Ezt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak és Irán ideiglenes megállapodást kötött a gyanakvással figyelt iráni atomfejlesztési program lelassításáról. A Nyugat ennek fejében enyhített az Irán ellen több lépésben megszigorított gazdasági szankciókon. A felek közölték azt is, hogy végleges egyezség elfogadására tesznek kísérletet fél éven belül az atomprogram békés jellegének biztosítása érdekében.

Teherán korábban is hajtott végre hasonló akciókat. 2011 júliusában, Habibollah Szajjari altengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka, már egy nyilatkozatában rávilágított arra, hogy az Iszlám Köztársaság lépéseket fog tenni az Egyesült Államok erős jelenléte ellen a Perzsa-öbölben.Ekkor jelentette ki azt is, hogy keresik a lehetőségét annak, hogy egy haditengerészeti bázis hozzanak létre az Atlanti óceán valamely részén. Nem zárta ki, dél-amerikai országokkal kötött megállapodás lehetőségét sem az iráni haditengerészet első embere. 2013-ban először a történelemben iráni hadihajók jelentek meg a Földközi-tengeren.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez