Többe kerül egy jó sólyom, mint egy sportautó

Népszerű sport a solymászat Szaúd-Arábiában, akárcsak az Öböl mentén mindenhol. Az sem jelent akadályt, hogy néhány különleges fajtáért sok tízmillió forintot is elkérnek.

Különösen az ország északi vidékein hódolnak sokan a solymászatnak Szaúd-Arábiában. Fesztiválokat szerveznek, hogy minél több hívet gyűjtsenek az idő múlásával egyre szebbnek és romantikusabbnak tetsző beduin örökségnek.

A rajongók hétvégeken kivonulnak a sivatagban, és ott figyelik, hogy kedvenceik hogyan hajszolják, néha napokig is, a zsákmányt. Juszuf el Refaje, aki egy solymász klubot vezet, azt mondja az Al Arabiya televíziónak: sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani erre a sportra. Szövetségre és még több klubra lenne szükségük a királyság minden részében aktív solymászoknak.

falcon

A solymok sokba kerülnek. Néhány ritka fajtáért több mint 1 millió szaúdi riált, vagyis 60 millió forintnál is többet elkérnek. Ez azonban nem jelent akadályt: van, aki fizet ennyit azért, hogy birtokoljon egy különleges példányt. De az átlagos madarakat is több millió forintért árulják. Egyedül Janbu városában, az északi partvidéken 6 millió riálért, 360 millió forintért cseréltek gazdát solymok az év eleje óta.

{youtube}yTdJG0EE6A8{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez