A török külügyminiszter összefogásra buzdít Szíria ügyében

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy szerdai interjújában azt mondta, hogy a Szíriában tomboló, egyre súlyosbodó polgárháború veszélyt jelent az összes ország számára, mivel a világ minden tájáról dzsihadisták özönlenek az országba.

A török diplomácia vezetője azon véleményének adott hangot, hogy átfogó nemzetközi stratégiára, egyebek mellett “igazi hírszerzési együttműködésre” és az összes, Szíriában állomásozó külföldi harcos, például a Hezbollah síita libanoni szervezet tagjai és az iráni erők kivonására lenne szükség a közel három éve tartó, 140 ezer halálos áldozattal járó polgárháború felszámolására.

Davutoglu szerint nemzetközi együttműködésre van szükség, hogy a külföldi harcosok ne tudjanak a két ország határán át beszivárogni Szíriába. A politikus többször figyelmeztette az amerikai, európai és orosz vezetőket, hogy “ha tudják, kik azok a szélsőségesek, akik Törökországon keresztül Szíriába akarnak utazni, akkor ne engedjék őket Törökországba”. “Hogyan gátolhatnánk meg, hogy ide jöjjenek? Tavaly 36 millió turista érkezett hozzánk, nem állíthatjuk le a turizmust” – mondta.

Ez a válság nem csak Törökország, hanem az egész régió problémája – közölte a külügyi tárca vezetője a Reuters brit hírügynökséggel, majd hozzátette, hogy “Szíria a terrorista csoportok jelenléte és az Aszad-rezsim totalitárius és autokratikus természete miatt az európai országok számára is kockázatot jelent”.

A külügyminiszter a polgárháború lezárását célzó, nemrégiben lezárult genfi béketárgyalások kapcsán azt mondta, az egyeztetések sikertelenségének az volt az oka, hogy Damaszkusz még az alapvető előfeltételeket sem volt hajlandó elfogadni. “Nem akartak tárgyalni egy átmeneti kormányról, ehelyett a terrorizmus veszélyére fókuszáltak, amelyet valójában ők maguk idéztek elő” – tette hozzá.

A politikus szerint Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának megbénítása és a nehézfegyverek szállítása miatt különleges felelősséggel bír a kialakult helyzetért. “Mindenki azt mondja, hogy a politikai megoldás az egyetlen megoldás, azonban őszintének kell lennünk, akik fegyverekkel támogatják a rezsimet, azok a katonai megoldás pártján állnak” – mondta.

Törökország az Aszad ellen harcoló felkelők egyik legfőbb támogatója a nemzetközi politikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez