Észak-Szíriából kivonul az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű szélsőséges csoport

Ezen a héten a szélsőséges militáns csoportnak számító al-Nuszra Front felszólította a szintén szélsőséges, az al-Kaidával kapcsolatban álló Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű militáns csoportot, hogy vonuljon ki Észak-Szíriából. Az ISIL megkezdte a terület elhagyását és az arab ország belsejében található Raqa városa felé vette az irányt, amely a militáns csoport főhadiszállása. 

A három éve tartó szíriai fegyveres konfliktusban rendkívül hírhedté vált az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű militáns tömörülés, amely számos támadást hajtott végre nemcsak a szíriai kisebbségek – keresztények, alaviták, sőt még szunniták – ellen, hanem ráadásul iraki területeken is harcoltak, komplett városokat foglaltak el. A  terroristák saríát vezetettek be minden általuk elfoglalt területen, miközben az elmúlt hónapokban a Szíriai Arab Hadseregen kívül már a többi fegyveres ellenzéki csoporttal (Szabad Szíriai Hadsereg – FSA) szintén összecsaptak. Az al-Nuszra ultimátuma vasárnapig adott határidőt az ISIL-nek, hogy elhagyják az aleppói tartományt, mielőtt “iszlám bíróság elé kerülnének” vagy kiűznék őket egész Szíriából.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint meglepő módon, hatott a fenyegetés, mivel az aleppói tartományban található Aazaz városából és minnigh-i légibázisról eddig kivonultak a terroristák. Azazban egy kisebb népünnepélyt rendeztek a helyi lakosok: “ A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) és az Északi-vihar Brigád felszabadított minket a Bagdadi”– az ISIL csoport vezetője Abu Bakr al-Baghdadi – kutyáinak az uralma alól. Allah hatalmas!

Azonban több nyugati elemző is figyelmeztette a szíriai ellenzéket, hogy egyelőre ne bízzák el magukat túlságosan. Az ISIL most valójában egy stratégiai döntést hozott: kivonult azokról a területekről, amelyeket már képtelen volt tartani. Raqa városánál gyűjtik össze az erőiket – ahol az ISIL létrehozta a főhadiszállását – és innen pedig rendkívül nehéz lenne őket kiűzni. Valószínűleg a környéket nem akarják elhagyni, s emiatt akár még a fegyveres összetűzést is vállalnák az FSA-val és az al-Nuszrával. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez