A Gázai övezetben több ezren állnak harcra készen

Több ezer fegyveres áll harcra készen a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetben az Aknáf Beit al-Makdisz (Jeruzsálem peremvidéke) nevű dzsihadista csoport vezetője, Abu Bakr al-Anszári szerint.

Anszári az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában azt állította, az al-Kaida-ihlette szalafista mozgalom sokkal nagyobb és jobban szervezett, mint ahogy azt az övezeten kívül gondolják, s harcosaik közül jelenleg több tucat vesz részt a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni fegyveres felkelésben.

A csupán mozgalmi nevén ismert milíciavezér elmondása szerint a Gázai övezetben aktív szélsőséges harcosok ugyan megegyeztek az övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász palesztin iszlamista szervezettel, hogy egyelőre tiszteletben tartják az Izraellel kötött fegyverszüneti megállapodást, de hangoztatta, hogy “amint ők megsértik az egyezményt, azonnal kilőjük rakétáinkat, mindenfajta előzetes konzultáció nélkül”.

A radikális csoportok – amelyek célja, hogy az övezetből iszlám kalifátus váljon – az utóbbi években egyre több fejfájást okoznak a Hamásznak, amely szerintük túl elnéző a zsidó állammal szemben, s nem teszi kötelezővé a vallási törvények szigorú betartását.

A Gázai övezetben az iszlám vallásjogi előírások áthágására hivatkozva szélsőségesek rendszeresen intéznek terrortámadásokat internetkávézók, zeneboltok és a helyi keresztény kisebbség tagjai ellen. Egy nemrégiben kötött egyezmény értelmében a szalafista fegyveresek felhagynak a terrorcselekményekkel, ha a Hamász garantálja az alkoholfogyasztás megszüntetését, s megtiltja a nemek keveredését nyilvános helyeken, valamint a szeméremsértő filmek vetítését.

A keresztények elleni támadásokat is beszüntetik, amennyiben azok ügyelnek rá, hogy a keresztek nyilvánosan ne legyenek láthatóak, és az iszlám által tiltott alkohol és disznóhús fogyasztását kizárólag zárt ajtók mögött vigyék végbe.
Anszári elmondása szerint az ő csoportjának nevéhez fűződik Vittorio Arrigoni, egy palesztinpárti olasz aktivista meggyilkolása is. Arrigonit 2011 áprilisában végezték ki az övezetben, miután a Hamász elutasította az Aknáf Beit al-Makdisz által szabott feltételeket a két szervezet közötti fogolycseréhez. A világsajtóban nagy port kavart esetet Anszári azzal is magyarázta, hogy Arrigoni muzulmán nőkkel ismerkedett és az ellenségnek kémkedett. Állításait mindazonáltal bizonyítékokkal nem támasztotta alá.

A milíciavezér korábban a Hamász fegyveres ágához tartozott, de abból kivált, amikor a szervezet részt vett a 2006-os parlamenti választásokon. Később a Hamász letartóztatta Anszárit egyebek mellett arra hivatkozva, hogy terrorcsoportot alapított, amely fegyverszünet idején rakétát lőtt Izrael területére.

Anszárinak azt az állítását, miszerint a térségben jelenleg mintegy négyezer bevetésre kész harcos áll rendelkezésre (egy, különböző fegyveres alakulatokból álló szövetség kötelékében), többen túlzásnak tartják. Egy Hamász-tisztségviselő szerint legfeljebb pár tucatról lehet szó, míg egy izraeli al-Kaida-szakértő a milicisták számát körülbelül ezerre teszi.

Mohammed Hidzsázi, a szalafista mozgalmak gázai székhelyű szakértője szerint viszont az övezetben megnőtt a fegyveresek száma, mivel azokat tehetős Perzsa-öböl menti források finanszírozzák. Hidzsázi szerint a donorok célja a szíriai kormány elleni felkelők sorainak bővítése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez