Az Egyesült Arab Emírségek óriási összeggel támogatja az Expo 2020 megrendezését

Megújították a Dubaj városának nyújtott, öt évvel ezelőtti emírségi hitelszerződést. Az emírségi város gőzerővel készül a 2020-as világkiállításra és ehhez szükség van még számtalan fejlesztéshez és természetesen tőkéhez is. Azonban a hatalmas kölcsönnek más célja is van: elkerülni egy újabb gazdasági válság kialakulását az Egyesült Arab Emírségekben, lehetőleg még 2020 előtt.

Az Egyesült Arab Emírségek központi bankja tegnap két nagy szerződést kötött a dubaji városvezetéssel, mintegy 20 milliárd dollár értékű kölcsön átutalásáról. Ebben az összegben benne van még az Abu Dabi-i pénzügyminisztérium által ígért 10 milliárd dollárnyi hitel is. Ha Dubaj sikeresen felhasználja ezt a pénzösszeget, akkor ezt öt évvel később ismét megújíthatja. 

A kölcsönt elsősorban a város fejlesztésére és az infrastruktúra javítására fordítanák. Másodszor pedig a húsz milliárd dollárnyi összeget felhasználnák az Expo 2020 megrendezésére is. „ Ez a két szerződés segíti Dubaj felkészülését az Expo 2020-ra.” – jelentette ki a dubaji városvezetés.

Dubaj a “Connecting minds, creating the future” mottóval szervezi meg a nagyszabású rendezvényt 2020. május 1. és október 31. között. A szervezők tervei szerint a város modern nemzetközi metropoliszként akar bemutatkozni. Az emírségi üzletemberek szerint a kölcsön további célja, hogy elkerüljék egy 2008-2010-es ingatlanbuborékhoz hasonló helyzet kialakulását. Akkor a globális pénzügyi válság miatt több mint felével csökkent a dubai ingatlanok értéke, ami világszerte megrengette a piacokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez