Tábornokokat menesztenek Iránban

A múlt hónapban komoly feszültség okozott Irán és Pakisztán között  az  az eset, amikor pakisztáni militánsok elraboltak öt iráni határőrt. Azóta sincs hír az eltűnt perzsa katonákról, s az iráni kormány tábornokokat menesztett a vezérkarból.

Az iráni média egyelőr nem hozta nyilvánosságra a menesztett tábornokok személyazonosságát, csupán annyit közöltek, “hogy komoly átrendeződésekre lehet számítani az iráni vezérkarban.” Néhány felső katonai vezetőt katonai bíróság elé állítanak, mégpedig gondatlanság vádjával. 

Hussain Zolfaghari a határőrség parancsnoka csupán annyit mondott, hogy egyelőre még mindig keresik a katonai lehetőséget a túszok kiszabadítására. Az információik szerint az öt katona még mindig sértetlen. Február 6-án az iráni Szisztán tartományban egy pakisztáni militáns csoport rajtaütött egy perzsa őrjáraton és öt határőrt elraboltak. Azóta Teherán folyamatos kapcsolatban van Iszlámábáddal és iráni hivatalos személyek tárgyalnak a pakisztáni hatóságokkal a foglyok szabadon eresztéséről.

Egy szunnita iszlamista csoport vállalta magára az emberrablás. Jais al-Adl a brigád vezetője egy meg nem nevezett pénzösszeget kért Teherántól az iráni katonákért, majd pedig képeket küldött róluk. A legutóbbi Twitter-üzenetben pedig a túszok meggyilkolásával fenyegetőztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez