Hatszáz éve állnak fenn a török-lengyel diplomáciai kapcsolatok

Törökország és Lengyelország között hatszáz éve jöttek létre a diplomáciai kapcsolatok, s ebből az alkalomból a lengyel parlament, a szejm külön határozatot fogadott el szerdán, hangsúlyozva, hogy a két ország sikeresen működik együtt a NATO keretében.

A szejm határozatában felidézi, hogy a két ország hatszáz esztendővel ezelőtt lépett diplomáciai kapcsolatra egymással. A jószomszédi kapcsolatok szándékát megerősítette az 1533-ban megkötött “örök béke”, amely az első békeszerződés volt egy keresztény és egy muzulmán állam között – emlékeztet a parlamenti határozat.

A dokumentum utal arra is, hogy bár Lengyelország több háborút vívott egykor az oszmán birodalommal, Törökország volt az egyetlen szomszéd, amely nem vett részt Lengyelország felosztásában a XVIII. század végén.

A szejm határozata szerint a két ország mai kapcsolatai szilárd alapokon állnak, sikeresen működnek együtt a NATO keretében, és Lengyelország határozottan támogatja Ankara EU-tagságát. A lengyel honatyák kifejezik reményüket, hogy a diplomáciai kapcsolatok évfordulójával kapcsolatos megemlékezések tovább erősítik majd a két ország és a két nép barátságát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez