A parlamentben verték meg a török ellenzéki politikust

Már több mint egy hete zajlottak a török választások, de még mindig nem csitulnak az indulatok az országban. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök újbóli győzelme és az internetcenzúra szigorítása miatt így is szélesedik a törésvonal a török társadalomban, mégpedig a szekularizáció és az iszlamizáció hívei között. Valószínűleg az ellenzéki párt vezetőjének a megverése is csak olaj lesz a tűzre.

Ma délelőtt Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) vezetője, a heti pártgyűlésre tartott, amelynek témája lett volna a máricus 30-án zajlott választások eredményeinek és tapasztalatainak az összegzése. Amikor belépett a parlamentbe egy ismeretlen férfi többször megütötte és meg is rúgta a politikust.

A férfit leteperték Kilicdaroglu testőrei és a Béke és Demokrácia Párt (BDP) irodájába vitték, nehogy a feldühödött CHP képviselők összeverjék a támadót. A rendőrség kiérkezéséig őrt álltak az iroda ajtaja előtt, majd azt követően a hatóságok kihallgatták őt. A 28 éves támadót Orhan Övennek hívják és tagja a török szélsőjobboldali mozgalomnak, azaz a Nagy Unió Pártnak (BBP).  A férfi nem volt ismeretlen az ankarai rendőrség számára, mert már többször követett el testi sértést. 

“Hirtelen felindulásból tettem. Ott vártam őt a parlament bejáratánál és az első adandó alkalommal megütöttem őt.” – mesélte a fiatal támadó, de arra nem adott magyarázatot, hogy mi késztette őt erre a cselekedetre. A verekedés előtt a támadó számtalan szélsőséges kiírást tett közzé a Facebook profilján, valamint a világias ellenzéket ócsároló és Erdogant magasztaló szövegeket is lehetett olvasni. Az őrök azért engedték be Övent a parlamentbe, mert állítólag Altan Tan és Sırrı Sakık BDP-s képviselőkkel akart találkozni, s megbeszélt időpontra jött, csak azért várakozik a bejáratnál, mert a két politikus éppen nem ér rá. A támadás után a BDP tagadta, hogy találkozót beszélt meg volna a férfival.

Kemal Kilicdaroglu ezután beült a parlamentbe és kijelentette, hogy nem szenvedett komolyabb sérülést, csak a szemüvege tört el. ” Mi nem hátrálunk megy egy ütéstől. Egészséges demokráciát hozunk ebbe az országba, s nem ijedünk meg semmilyen fenyegetéstől vagy veszélytől. A demokrácia útja tele van akadályokkal.” – jelentette ki a párt vezetője. A török miniszterelnök szintén elítélte a támadást és “elfogadhatatlannak” nevezte azt egy demokratikus társadalomban. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez