Az EU fogja ellenőrizni az egyiptomi elnökválasztásokat

Az Európai Unió megfigyelői jelen lesznek a május végén tartott egyiptomi elnökválasztáson. Többek közt erről beszélt tegnap Catherine Ashton és Abdel-Fattah al-Sziszi. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője két napig tartó hivatalos látogatás miatt repült Egyiptomba.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője tegnap érkezett meg Egyiptomba. Legelőször Nabil Fahmy egyiptomi külügyminiszterrel találkozott, akivel a közelgő választásokról és az észak-afrikai ország jövőjéről beszélgetett. Ezután rátértek a regionális kérdésekre, többek közt a szíriai polgárháborúra és az iráni atomprogramra.

Az európai diplomata ugyanazon a napon találkozott Abdel-Fattah al-Sziszi elnökjelölttel is. A két politikus egyezményt kötött arra vonatkozólag, hogy Brüsszel vállalja a monitoring szerepet a május 26-án és május 27-én tartott elnökválasztáson. “A misszió célja annak biztosítása, hogy Egyiptom a demokrácia útjára lépett és legálisan, tisztán megválasztott pártok kerülnek hatalomra.” – állt a mai brüsszeli közleményben.

“Különösen fontos, hogy azok az egyiptomi emberek, akik hisznek a demokráciában, együttműködjenek a közeljövőben.” – jelentette ki Ashton, de ugyanakkor figyelmeztette a kairói kormányt, hogy nem szabad túlzásba vinni a rendcsinálást és igazságos tárgyalás jár az iszlamistáknak is. A diplomata asszony itt egyértelműen a minyai bíróság március végi döntésére gondolt, amikor a júliusban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi 529 támogatóját ítélték halálra. Egyiptom modern történelmében soha azelőtt nem ítéltek ennyi embert egyszerre halálra, mint március 25-én, sőt gyakorlatilag két tárgyalás után már megszületett az ítélet.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Brüsszelben tett közzé egy hivatalos nyilatkozatot: “Az Európai Unió minden körülmények között elítéli a halálbüntetést. A halálbüntetés embertelen és durva, amely tagadja az emberi élet értékeit és integritását.” Ezenfelül Ashton követelte a Muszlim Testvériség perének az újratárgyalását, mivel ezzel “biztosítható, hogy Egyiptom tényleg a demokrácia útjára lépett.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez