Küszöbön a megbékélés Katarral

Nagyon úgy tűnik, hogy ismételten helyreállnak a baráti kapcsolatok az Öböl-menti monarchiák között. Tegnap ugyanis rendkívüli külügyminiszteri találkozóra került sor Rijádban, s a felek megegyeztek arról, hogy hajnlandóak befejezni a Doha elleni diplomáciai hadjáratot.

Az Öböl Menti Együttműködés Tanácsának (GCC) külügyminiszterei tegnap rendkívüli gyűlést tartottak Rijádban, ahol megegyeztek arról, hogy véget vetnek a hetek óta tartó viszálynak. Szerintük ugyanis  Szaúd-Arábia és Katar közötti feszült viszony teljesen aláásta a régió biztonságát és GCC fejlődését. A két órás megbeszélés után egyezmény született arról, hogy Dohát ismét “integrálják” a Tanácsba. Azt azonban  egyelőre még nem tudni, hogy Katarnak a jó viszonyért cserébe mit is kell felálldoznia. A helyi sajtó szerint a katari emír már “hajlandónak mutatkozott bizonyos változtatásokra, ami a Muszlim Testvériséget és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziót érinti.”

Az egész szaúdi-katari viszály azzal kezdődött, hogy a GCC tagállamok külügyminisztereinek márciusi találkozóján Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek (UAE) és Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszahívják a katari nagyköveteiket. Ennek oka, hogy Doha nem írta alá és nem csatlakozott ahhoz a GCC szerződéshez, amely értelmében nem avatkoztak volna be a többi tagállamok belpolitikájába és lemondtak volna a különböző ellenzéki vagy iszlamista csoportok támogatásáról. Ezután következett, hogy Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben terrorcsoportnak nyilvánították a Muszlim Testvériséget és további három iszlamista szervezetet, amelyek Katartól jelentős anyagi támogatásban részesültek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez