Már közel félmillió embert telepítettek ki Szaúd-Arábiából

A szaúdi kormány fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy lejárt az illegális bevándorlóknak adott ultimátum és ettől kezdve mindenkit azonnal kitoloncolnak a monarchiából. A belügyminisztériumi jelentések szerint eddig 450 000 illegális bevándorlót telepítettek ki az országból, s emiatt nem egyszer törtek ki zavargások. 

 “A zéró tolerancia elve miatt Szaúd-Arábia elég jól halad afelé, hogy végre nagyobb sokkal nagyob biztonságban legyen és átláthatóbbá váljon a munkaerőpiaca. Eddig 437 000 embert deportáltunk az országból, valamint további 13 000 vár a kitelepítésre valamelyik speciális központunkban.” – jelentette ki a szaúdi belügyminisztérium szóvivője. Szerinte a kitelepítés procedúrája csak egy napig tart, de sokszor előfordul, hogy a kitelepítésre várok megpróbálnak megszökni a fogolytáborokból, vagy szándékosan megsebesítik magukat, hogy késleltessék a kitoloncolást. Rijád azért döntött a deportálás mellett, mert a 27 milliós szaúdi lakosságból körülbelül 9 millió külföldi, s 2012-ben a munkanélküliségi ráta 13 százalékos volt az országban. 

A szaúdi biztonsági erők már hónapok óta folyamatosan lecsapnak az illegális munkavállalókra. Szaúd-Arábiában november elején lejárt az “amnesztia időszak”, amely szabad kivonulást biztosított a külföldi bevándorlóknak és a munkásoknak júliustól egészen október végéig. Közel egymillió migráns élt is ezzel a lehetőséggel, és hazatért a szülőhazájába. Miután lejárt az ultimátum, a szaúdi hatóságok immáron teljes gőzzel gyűjtötték be azokat a külföldi munkavállalókat, akiknek nem volt érvényes tartózkodási engedélye.

Emiatt Szaúd-Arábia több városa mellett törtek ki zavargások. Péládul decemberben a Jeddah városának egyik fogolytáborában, ahol jemeni állampolgárok vártak a kitelepítésre, zavargások törtek ki.Decemberben például Rijád Manfuhah kerületében a razzia közben zavargások törtek ki, amelyben két ember életét vesztette. A biztonsági erők 20 szaúdi és 601 külföldi állampolgárt tartóztattak le. A kerületben főleg Kelet-Afrikából, azon belül is Etiópiából származó vendégmunkások laktak.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez