Nem sikerült megválasztani az új libanoni államfőt

A határozathozatalhoz szükséges létszámhiánya miatt harmadszorra sem sikerült új elnököt választania a libanoni parlamentnek.

Nabíh Berri házelnök szerdán felfüggesztette a 128 tagú törvényhozás ülését, mivel azon nem jelent meg 55 honatya, közöttük a Hezbollah radikális síita szervezet képviselői. Egy hónapon belül ez már a harmadik kísérlet volt az új elnök megválasztására. A korábbi két alkalom szintén a képviselők egy részének távolmaradása miatt hiúsult meg. A voksolás megtartásához a honatyák legalább kétharmadának jelenlétére van szükség.

Az államfőválasztás következő időpontját május 15-ére tűzték ki.

Michel Szulejmán jelenlegi államfő mandátuma május 25-én jár le. Az országban uralkodó politikai megosztottság – amely szorosan összefügg a szomszédos Szíriában tomboló polgárháborúval – komolyan akadályozza a megállapodást az új elnök személyéről.

A libanoni társadalom felekezeti megoszlása alapján kialakított politikai rendszerben az államfőnek maronita kereszténynek kell lennie, a kormányfői poszt a szunnita muzulmánoké, a parlament elnöke pedig síita muszlim.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez