Válságos a több mint száz napja éhségsztrájkoló újságíró állapota

Válságos állapotba került Abdullah El-Sami egyiptomi riporter, aki 112 napja éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy immár kilenc hónapja tartják fogva jogtalanul az egyiptomi hatóságok – mondta kedden az újságíró testvére.

A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió munkatársát tavaly augusztus 14-én vették őrizetbe. El-Sami aznap az iszlamista Mohamed Murszi korábban megbuktatott egyiptomi elnök hívei tiltakozó megmozdulásának erőszakos hatósági feloszlatásáról tudósított. A rendőrség beavatkozása erőszakhullámot indított el az egész országban, amelyben több százan életüket vesztették és megsebesültek.

A riporter testvére elmondta, hogy El-Sami éhségsztrájkja idején kizárólag narancslevet, cukrozott italokat, az utolsó hónapban pedig már csak vizet ivott. A csontsoványra fogyott újságírót veseelégtelenséggel, vérszegénységgel és vérnyomásproblémákkal vitték el börtöncellájából.

A hatóságok az al-Dzsazíra munkatársát azzal vádolják, hogy az időközben terrorszervezetté nyilvánított iszlamista Muzulmán Testvériség tagja volt, és álhíreket terjesztett – mondta Saaban Szaíd, El-Sami ügyvédje. Hozzátette: védencének amiatt kell bűnhődnie, hogy egy, az egyiptomi kormányzatnak nem tetsző televíziós csatornának dolgozott.

Egyiptom és Katar között Murszi elnök 2013 júliusi megbuktatása óta vált feszültté a viszony. Kairó azzal vádolja Dohát, hogy a Muzulmán Testvériséget támogatja az al-Dzsazíra televíziós csatornán keresztül. Katar ezzel szemben az iszlamisták ellen elkövetett folyamatos erőszakot rója fel az egyiptomi kormányzatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez