Megölték a szíriai légvédelem parancsnokát

Damaszkusz közelében, a fővárostól keletre harcban életét vesztette Huszein Jákúb Iszhák tábornok, a szíriai légvédelem parancsnoka.

A hírről beszámolt a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) és iszlamista lázadók koalíciója is, de megfigyelők megjegyzik, hogy ez az a ritka eset három év alatt, amikor egy magas rangú katona halálhírét az országon belül is közzéteszik.

Az állami média nem közölte ugyan, de kormánypárti internetoldalakon megjelent a hír. Egy biztonsági forrás szerint a tábornok “belehalt sebeibe, miután részt vett a Mleiha (lázadókézen lévő) településen vívott harcban”.

A lázadó Iszlám Front közleménye szerint a szombaton zajlott le, és Iszhák vasárnap halt meg. Bár a légvédelmet nem használják funkciója szerint a szíriai polgárháborúban, tekintve, hogy a felkelőknek nincsenek repülőgépeik, fegyverei, a rezsim szolgálatában állnak a lázadók elleni harcban.

A fővárostól délkeletre fekvő Mleiha a felkelők egyik bástyája a kormánycsapatoktól és a velük szövetséges libanoni síita Hezbollah fegyvereseitől körülvéve, amelyet az utóbbiak hetek óta próbálnak bevenni.

A település fontosságát adja közelsége a Damaszkusz központjából a nemzetközi repülőgépre vezető úthoz és a keleti Gúta régiójához, amely szintén a lázadók erődítménye.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez