Újabb teszt bizonyítja az orosz haditechnika fejlődését

Az orosz Északi-tengeri Flotta egyik atom-tengeralattjárójáról a Barents-tenger térségében hétfőn elindítottak egy manőverező robotrepülőgépet, amely sikeresen eltalálta az oroszországi Arhangelszki területen lévő gyakorlótéren kialakított célpontot – közölte a flotta szóvivője.

Az Obnyinszk atom-tengeralattjárón lévő fegyverzeteknek ez volt az első próbája azóta, hogy a hajó ebben az évben nagyjavításon esett át. Az Obnyniszkot 1991-ben állították hadrendbe az Északi-tengeri Flottában.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy másik sikeres rakétaindítás után kijelentette, hogy Oroszországnak fenn kell tartania nukleáris elrettentő képességét a növekvő biztonsági fenyegetettség miatt.

A Moszkva és a Nyugat közötti viszony mélypontra süllyedt az ukrajnai konfliktus miatt.

Az államfő tavaly jelentette be az orosz hadsereg nagyszabású modernizációs programjának folytatását, egyben az arktiszi orosz katonai jelenlét növelését. A fejlesztés keretében repülőtereket, kikötőket építenek az Oroszországhoz tartozó, Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön és a keletebbre fekvő Új-szibériai-szigeteken.

Putyin az amerikai haditengerészet jeges-tengeri jelenlétét jelölte meg az arktiszi csapatnövelés egyik fő okaként, mondván, hogy egy Barents-tengeri tengeralattjáróról kilőtt rakéta mindössze 15 perc alatt eléri Moszkvát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez