Magyarországon járt a brazil halászati miniszter

Budapest, Magyarország – Hazánkba látogatott Marcelo Crivella, Brazília vízgazdálkodási és halászati minisztere, hogy tárgyalásokat folytasson Fazekás Sándor mezőgazdasági-, és vidékfejlesztési miniszterrel.

 

Crivella miniszter úr magyarországi látogatásán felkereste a gödöllöi Szent István Egyetemet, a Debreceni Tudományegyetem, valamint a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetet. Az illetékes szaktárca szervezésében a brazil miniszter megismerkedhetett a dél-amerikai országgal gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatokat ápoló magánszféra képviselőivel.

A Budapesten tartott miniszteri találkozó során a két fél megállapodott a halászati és halnevelési know-how átadásáról. Első helyen a pontytenyésztést, és egy magyar genetikai állományon alapuló brazil ponty génbank kialakítást jelölték meg prioritásként.

Szintén megállapodás született a hidropóniás növényteremesztési és a haltenyésztési projektetek beindításáról, valamint új nagy húshozamú olcsó halfajták tenyésztéséről.

A felek szintén lefektették a Brazil Tudomány Határok nélkül program keretében megvalósuló cserediák programot, melyek a Szent István Egyetem állatorvosi tanulmányokat folytató hallgatóit részesítené brazíliai tanulmányutakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez