Batman, E.T. és Pablo Escobar az argentin bankjegyeken

Tévedés ne essék, nem az argentin jegybank nyomdászainak józan esze ment el teljesen, hanem a társadalmi médiákon terjedő új divatnak hódoló amatőr művészek láttak munkához és alakították át az általuk már unalmasnak tartott argentin bankókat.

A kezdeményezés immár teljes sikernek örvend és tucat számra tűnnek fel az infláció miatt értéküket vesztett bankjegyekre pingált valós és képzeletbeli alakok.

Egy kétpezóson (55 forint) például Batman és a híres bat-signal száll szembe az inflációval. Mint kiderült, az ötlet még 2012-ben született, amikorra a kis címletű argentin pezó gyakorlatilag már alig ért valamit, így az értéktelen papírdarabot különféle rajzfilm és fantáziafigurákkal dobták fel az alkotók.

Egy másik bankjegyről a híres kolumbiai drogkereskedő,Pablo Emilio Escobar Gaviria szigorú tekintete mered ránk, de olyan bankót is találunk amelyiken Vito Corleone néz a semmibe, egy másikról pedig E.T. bambul egy távoli galaxisra.

A “műremekeket” elkövető El Fafero névre hallgató amatőr karikaturista találékonyságát bizonyítja, hogy hanyag eleganciával kidolgozott Simson-figurák, Alf, sőt még a jól ismert Pacmant is megtalálhatjuk egy-egy módosított kétpezósán.

002pesoet

Az infláció és az olcsó, közkézen forgó alapanyag az argentin művészvilágot is megihlette, olyannyira, hogy Guillermo Pachelo festő “Csinálunk valamit a kétpezósokkal” címmel még kiállítást is szervezett a Miró vagy Kandinszkij stílusban átdolgozott bankjegyekből.

Az Argentin Központi Bank a BBC Mundo kérdésére elmondta, hogy a rajzokkal díszített bankjegyek nem veszítik el értéküket, hivatalosan sérült bankjegyekként tartják őket nyilván amelyek alkalmasak pénzügyi forgalom bonyolítására.

002pesomiro

002pesopac

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez