Javított Bolívia hitelminősítésén a Standard & Poor’s

“BB” besorolásra érdemes Bolívia a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet szerint, mivel az ország javított gazdasága ellenálló képességén a külföldről érkező nehézségekkel szemben, illetve figyelemreméltó költségvetési fegyelemről is tanúbizonyságot adott az elmúlt 8 évben.

Csütörtökön a független hitelminősítő intézet hosszútávon “BB-” besorolásról “BB”-re emelte Bolívia értékelését, rövidtávon pedig megerősítette, az ország “B”-kategóriás besorolását, mivel az elemzők elbírálása szerint a bolíviai gazdaság nagyban függetlenedett a nemzetközi piac ingadozásaitól, pozitív költségvetési mérleget, valamint figyelemreméltó és nem utolsósorban konstans GDP emelkedés tud felmutatni.

Az S&P elemzése stabil képet fest bolíviai gazdaságról és a növekvő, pozitív tendenciával számol az év hátralevő részére – áll az intézet csütörtökön kiadott tanulmányában.

“A több éves gazdasági növekedés, és a pozitív költségvetési mérleg nagyban csökkentette Bolívia államadósságát, biztosítja az állam fizetőképességét és előnyösen befolyásolja gazdasága ellenálló képességét a nemzetközi piac instabilitásával szemben” – olvashatjuk az S&P elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az államháztartás tartalékai és az ország általános gazdasági stabilitása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a bolíviai pénzügyi rendszer korábban magas fokú dollár-függősége, illetve az sem elhanyagolható, hogy az államháztartás 2006-óta pozitív költségvetési egyenleggel zár.

“A konstans növekedés csökkentette az államadósságot, amely a 2007-es 31%-ról az előrejelzések szerint 12%-ra csökken a 2014-es év végére” – írja az S&P.

A Standard & Poor’s elemzése azt is kiemeli, hogy az ország természetesen továbbra is nagymértékben függ a nyersanyagok világpiaci árától, hiszen az exportbevételek mintegy 80%-a az energihordozók és az ásványkincsek kiviteléből származik, a stabilitás fenntartásának érdekében elengedhetetlen az ország gazdaságának diverzifikálása.

A hitelminősítő továbbá arra is kitért, hogy a bolíviai gazdaság lendületének biztosításának kulcsa elsősorban a befektetések élénkítésében, valamint a közszféra hatékonyságában és a termelékenység növelésében rejlik.

A Standard & Poor’s mostani osztályozása szerint Magyarország és Bolívia azonos kategóriába kerültek, főleg miután a hitelminősítő márciusban hazánk BB/B szintű besorolásának eddigi negatív kilátását stabilra emelte az S&P.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez