Jamaica, a földi paradicsom – interjú Batizi András tiszteletbeli konzullal

A reggae zene és a legendás Bob Marley hazája, egy paradicsomi sziget – ez Jamaica, akinek festői szépségéről és Magyarországgal való kapcsolatáról Batizi András tiszteletbeli konzul mesélt.

Mikor és hogyan került kapcsolatba Jamaicával?

– Jamaicával a 80-as években kerültem kapcsolatba, amikor Magyarország egyik legnagyobb vállalatának a belkereskedelmét irányítottam, és ennek a vállalatnak volt egy kereskedelmi szerviz irodája Jamaicán. Ide kerestek egy műszaki kereskedőt, így kerültem ki Jamaicára. 1985-ben kis családomat felpakolva kimentünk Jamaicára, majd rám bízták Magyarország képviseletét Jamaicán, így diplomata státuszba kerültünk. Ennek a munkának az eredménye, hogy ma én képviselem tiszteletbeli konzulként Jamaicát 1996 óta.

Mi kell tudnunk Jamaicáról?

– Jamaica a Karibi-szigeteken, a Nagy Antillákon helyezkedik el, a mérete fél Dunántúlnyi. Teljesen más kultúrával, éghajlattal rendelkező ország, Jamaica a világ másik vége. Én erősen elfogult vagyok vele, hiszen sokat kapott a családom ettől az országtól. Számomra Jamaica maga a földi paradicsom. Egy olyan trópusi ország, ahol semmilyen járvány vagy betegség nincsen, ha valaki ki akar utazni nem kell semmilyen oltás, minden ehető és iható, még az utcán a vízcsapból is meg lehet inni a vizet. Nincs cápaveszély a partokon, hiszen végig korallszigeteket veszik körül. Ami nekem a legnehezebb volt megszoknom, az az, hogy Jamaicán az időnek nincs értéke. Viszont sok mindent meg lehet tanulni tőlük, hiszen bennük nincs meg az az állandó megfelelési kényszer, mint bennünk európaiakban. Ők sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottak, a “Don’t worry, be happy” szemlélet szerint élnek.

Milyen a kapcsolat a két ország között?

– A 70-es években egy szocialista barát volt hatalmon, akik keresték a kapcsolatot a többi szocialista országgal, így kerültek kapcsolatba Magyarországgal. Adtunk egy állami hitelt Jamaicának az egészségügybe. Tehát volt egy kormányok közötti kapcsolat, illetve volt egy műszaki, tudományos oktatási megállapodás. Ennek keretében minden évben 25 jamaicai diák jött Magyarországra tanulni, ez a kapcsolat azonban lassan lecsengett és a 80-as évekre teljesen leült.

Milyen területeken lehetne újra mélyíteni a kapcsolatokat?

– Mostanában inkább a kulturális kapcsolat az, ami erősödik. Mi ugye Jamaicát úgy ismerjük, mint a reggae zene és Bob Marley hazája, ezen kívül pedig túl sokat nem ismerünk a kultúrájukból, ahogy ők se a miénkből. Épp ezért a kultúra területén próbálkozunk most cserelátogatások keretében. Emellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak van egy programja a fejlődő országokban, miszerint edzők továbbképzésével foglalkoznak. Ennek keretében Magyarországon a Testnevelési Egyetem kapta meg a jogot, hogy külföldi edzőket képezzenek tovább, ez esetben Jamaicáról. Minden évben két jamaicai edző jött hozzánk, és már három magyar edző is járt Jamaicában, hogy felkészítsék őket vízilabdából. Tehát a sport területén együttműködési lehetőség sok van.

Screen Shot 2014-06-03 at 09.43.42

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez