ENSZ: húszmillió hektár új erdő az emberiség védelmében

Húszmillió hektár erdőt telepítenek újra Latin-Amerikában még 2020 előtt. Ez akkora terület, mint mondjuk egész Uruguay.

A tervet Peruban hozták nyilvánosságra, ahol mintegy 200 ország képviselői az ENSZ vezetése alatt különböző környezetvédelmi és klímakérdésekről tanácskoznak. Argentína, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Mexikó és Peru környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó miniszterei a résztvevők elé tárták azt a szomorú tényt, hogy az illegális fakitermelés, amellyel szemben tehetetlenek az országok kormányai, egyre nagyobb erdőterületeket semmisít meg. Ehhez jönnek még azok az erdők, amelyeket az illegális bányák létesítésekor számolnak fel, illetve a mezőgazdasági termőterületek növelése is helyenként az erdők kiirtásával jár. 

A most bejelentett erdőtelepítéseket magánbefektetők támogatják: 300 millió dolláros alap jött össze a széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó erőfeszítések eredményeként – hangzott el a tanácskozáson.

Latin-Amerika és a Karibi térség 891 millió hektár erdőterülettel rendelkezik, amely a világ erdőkészletének 22 százaléka. A kontinens 49 százalékát borítja erdő. Ebből az Amazonas vidékén elterülő erdőség – amely kilenc országra terjed ki – 8 millió négyzetkilométernyi, és ezzel ez a világ trópusi őserdeinek a kétharmada. Területe 14 franciaországnyi, és ebből is jól látható, hogy nem közömbös az emberiség számára, hogy hogyan alakul a kontinens erdeinek sorsa. Itt található a Föld ivóvíz készletének 20 százaléka, és Földünk állat- és növényvilágának 30 százaléka.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez