Kuba: hivatalosan akkreditálták Yoani Sánchez ellenzéki lapját

Havannában akkreditálták Yoani Sánchez ellenzéki blogger 14ymedio.com elnevezésű internetes újságját a Havannai Nemzetközi Filmfesztiválra, ami példátlan a kubai forradalom óta a szigetországban létező létező média világában.

Az Új Latin-amerikai Film Nemzetközi Fesztiválja most nyílt meg a kubai fővárosban és az ellenzéki blogger újságjának akkreditálása kis rést üt a létező kubai médiavilág monopóliumában. Yoani Sánchez számos telefoninterjúban erősítette meg a hírt az amerikai kubai ellenzéki újságoknak, kihangsúlyozva, hogy ,,nem lehet tudni, hogy ez valóban a nyitást jelenti-e” ezen a területen is.

Kubában tartózkodik a The New York Times egyik ismert újságírója, Ernesto Londoño, aki a fesztiválon találkozott Yoíanni Sánchezzel, meglátogatta a lap szerkesztőségét is, és ez alég nagy publicitást kapott.

Az online újság 14ymedio néven jelenik meg május közepe óta a neten, annak emlékére, hogy a külföldi média által több díjjal is kitüntetett ellenzéki blog havannai lakásának 14 ememeletén íródik. A Generation Y blog a kubai politikai helyzetről és a mindennapokról számol be nagyvilágnak. A hazájánál külföldön jobban ismert kubai ellenzéki blogger februárban hozta nyilvánosságra tervét, amikor Kolumbiában tartózkodott egy média fesztiválon.

Az internetes újság nem lesz Castro-ellenes, mivel írói véleménye szerint a Castro-korszak már lezárult Kubában. Az újságban fontos, a mindennapi élettel szoros összefüggésben lévő tényeket és hasznos információkat közölnek és persze lesz vélemény rovat is.

A 38 éves Yoani Sánchez friss kiadványának főszerkesztője a férje, Reinaldo Escobar és 11 újságíróval dolgoznak – beleértve kettejüket is. A lapot külföldről támogatják anyagilag és a helyi média szerint nem más, mint Európa és az Egyesült Államok terméke. A naponta frissülő internetes újság hetente egyszer PDF formában is hozzáférhető, ami azért fontos, mert kubában keveseknek van internetes hozzáférésk. Ebből a szempontból Kuba világviszonylatban sereghajtó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez