Egy tupamaro gerilla naplója az Unesco listáján

Az UNESCO hivatalosan az emberiség kulturális öröksége részének nyilvánította Jorge Tiscornia volt uruguayi tupamaro gerilla naplóját.

A ,,Világ emlékezete” részeként elismert és értékelt szokatlan naplót Tiscornia 13 éven keresztül írta a börtönben, ahol politikai nézetei miatt büntetését töltötte.

Az akkori építészhallgató 1972. junius 20-án került börtönbe és 1985-ben szabadult: büntetését Latin-Amerika akkori legnagyobb börtönében töltötte, a Penal de Libertad nevűben. Naplójában 4646 napot ír le ritka részletességgel és dokumentációs pontossággal.

Napról napra beszámolt arról, mi történt a börtönben, és a papírdarabokat egy zuhanyozáshoz használt helyiség maga fabrikálta faréseibe rejtette.

,,Tiscornia naplója az elszigeteltség közepette a túlélés érdekében tett emberfeletti erőfeszítések dokumentuma” – indokolta a döntést az ENSZ  szervezete.

Ez egy nagyon személyes írás, amelyben benne van minden, ami az elzártság éveiben történt – az eseményektől a gondolatokig. ,,Mindent, ami a börtönben történt, leírtam – a betegségeket, a haláleseteket, a többiekkel történteket is – egyszerűen mindent úgy éltem meg, mintha velem történt volna – mondja ma Tiscornia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez