Bíróság előtt a texasi kormányzó

Először jelent meg Rick Perry egy texasi bíróság előtt, az ellene hatalommal való visszaélés vádjával indított eljárást miatt.

A texasi kormányzó az austini bíróság előtt tartott meghallgatáson volt kénytelen megjelenni, amelyen eljárásjogi kérdéseket vitattak meg az ellen felhozott vádakkal kapcsolatban – jelentette az amerikai sajtó. A republikánus politikusnak korábban már engedélyezték, hogy kihagyjon két korábbi meghallgatást, de csütörtökön már nem volt erre lehetősége, miután az ügyével foglalkozó bíró erre kötelezte.
A leghosszabb ideje hivatalban lévő texasi kormányzó ellen még augusztus közepén emelt vádat kétrendbeli hatalommal való visszaélés miatt. A vád szerint azzal követett el bűncselekményt, hogy megfenyegette az állami korrupcióellenes hivatal vezetőjét, megvétózza a szervezet költségvetését, ha nem mond le posztjáról, miután letartóztatták ittas vezetésért. Rosemary Lehmberg – egy demokrata – ellenállt, majd Perry végül beváltotta a fenyegetést, és megvétózta a hivatal költségvetését, amire végül Lehmberg benyújtotta lemondását.
Az ellene emelt vádak miatt Perry akár 99 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja, amire jogi szakértők véleményéből kiindulva nagyon kicsi az esély. Amit tett, hogy a kormányzói vétót politikai fegyverként alkalmazta, bevett gyakorlatnak számít, és a vádemelést még a baloldali értelmiség, és a liberális jogi szakértők is mind erősen kritizálták.
A per azonban még így is befolyással lehet Perry elnökválasztási kampányára. A kormányzóságról a jövő év elején lemondó politikus ugyanis azt tervezi, hogy újra harcba száll az elnöki posztért, miután 2012-ben csúfosan elbukta a republikánus előválasztásokat. Bár beállíthatja magát egy liberális vendetta konzervatív áldozataként, a nagypénzű támogatók már nem biztos, hogy megkockáztatják, hogy nagy összegű adományokkal segítsék kampányát, és Republikánus Párt vezetői sem támogatnák, mert, bár nevetségesnek tartják az ellene felhozott vádakat, azok megnehezíthetik dolgát az elnökválasztáson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez