Mintha ma történt volna… 11.10.

2007. november 10-én halt meg Norman Mailer amerikai író.

1923. január 31.-én született New Yorkban. Írói tehetsége termékeny és sokrétű volt: regényein túl verseket, színdarabokat, esszéket és forgatókönyveket is írt; volt film- és színdarabrendező, és hosszú ideig újságíró. Eredeti stílusa miatt irodalmi körökben a próza- és újságírás úttörőjeként tekintik. Mailer kétszer kapta meg a Pulitzer-díjat, és egyszer a Nemzeti Könyvdíjat
Apja, Isaac Barnett Mailer könyveléssel foglalkozott, anyja, Fanny Schneider egy háztartási és betegápolói segítséget szolgáltató ügynökséget vezetett. Érettségi után Mailer, 1939-ben beiratkozott a Harvard Egyetem mérnöki szakára ahol repüléstant tanult, de a repüléstan helyett inkább az írás után kezdett érdeklődni. 1941-ben, 18 évesen megnyert egy, az egyetem által meghirdetett novellaversenyt; ez volt első, nyomtatásban megjelent írása. Miután 1943-ban megkapta mérnöki diplomáját, behívták katonának, majd a Fülöp-szigeteken kötött ki. Bár háborús közelharcban sok része nem volt, katonai élményei elég anyagot szolgáltattak a Meztelenek és holtak című regényének megírásához.
Miközben 1948-ban a párizsi Sorbonne-on folytatta tanulmányait, kiadták a Meztelenek és holtak című regényét. A könyv 62 hétig volt a New York Times bestseller listáján, mint az egyik legjobb amerikai háborús regény, továbbá besorolták a 20. század 100 legjobb angol nyelvű regénye közé is.
1955-ben két másik írótársával megalapította a The Village Voice című irodalmi lapot; a heti kiadás a művészetek és a politikai élet fórumává vált a Greenwich Village-i művészek és értelmiségiek körében.
Negyedik regényét Dickens és Dosztojevszkij elbeszélő tradícióját követve írta meg Amerikai álom címmel. 1965 márciusában a Dial Press nevű kiadó a könyvet újból kiadta átdolgozott formában (szerkesztője a későbbi neves író, E. L. Doctorow volt). A regény magában foglalja Mailer leglíraibb prózáját. Bár a kritikusok vegyes véleménnyel voltak róla, az Amerikai álom mégis felkerült a bestseller listára, azonkívül Mailer elnyerte több neves írótársa dicséretét
1980-ban Mailer A hóhér dala című könyve — melyet egy Gary Gilmore nevű gyilkos életéről írt—, Pulitzer-díjat nyert. Következő regénye megírásával hosszú időt töltött — 1972 és 1983 között hol abbahagyta, hol megint elkezdte az írást. Az Ancient Evenings című történet Egyiptomban játszódik i.e. 1100 körül, a XX. dinasztia uralkodása idején. Ugyan a könyvismertetők bírálata kedvezőtlen volt az író számára, a regény ismét bestseller lett a könyvpiacon.
Mailer több mint 40 könyvet írt, és ebből 59 éves írói pályafutása alatt 11 regényt publikált. 1967-ben színpadra vitte a Szarvaspark című regényét, majd a 70-es években több avantgarde filmet is produkált.
Mailer munkái között sok a politikai jellegű írás, mint például a Pulitzer-díjat nyert Az éjszaka hadai, és The Presidential Papers. Az írót mindig is érdekelte a politika. A 60-as és 70-es évek mozgalmas időszakában művei az önéletrajz, a társadalomkritika, a történelem, fikció és a költészet keverékei voltak. Ebből a keverékből alakult aztán az az egyedülálló Mailer stílus, mely nagymértékben hozzájárult annak a mozgalomnak a kialakulásához mely később az Új Újságírás-New Journalism nevet kapta. Írásstílus szempontjából sokat tanult tőle Truman Capote, Joan Didion, Hunter S. Thompson, John McPhee és Tom Wolfe.
1967 októberében Mailert letartóztatták a Pentagon előtti Vietnam-ellenes tüntetése miatt. 1969-ben a Demokrata Párt égisze alatt kísérletet tett New York polgármesteri posztja megszerzésére azzal az ötlettel, hogy a városból majd megalkotja az USA 51. államát. Ugyan a kampány nem sikerült, az író 1980-tól egészen haláláig anyagilag is támogatta a Demokrata Párt kandidátusait.
1989-ben, amikor az iráni kormány halálos ítéletet hozott Salman Rushdie ellen The Satanic Verses című könyve miatt, Mailer több híres írótársával együtt felszólalt az iszlám kormány rendelkezése ellen.[6]
Egy 2003-as beszédében, az amerikai iraki invázió idején Mailer ezt mondta: “A fasizmus egy természetesebb állapot mint a demokrácia. Azt feltenni, hogy mi csak úgy tetszésünk szerint képesek vagyunk demokráciát exportálni bárhova, paradox módon csak még több fasizmust eredményezhet itthon és határainkon túl is. A demokrácia egy megtisztelő állapot olyan országok számára, melyeknek polgárai nemcsak készek arra, hogy élvezzék a szabadságot, hanem arra is, hogy azt fenntartsák, még ha nehéz munkával is.”

Egy hónappal tüdőoperációja után Mailer veseelégtelenségben halt meg 2007. november 10-én New Yorkban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez