Megint a Legfelsőbb Bíróság kezében az Obamacare

A most elinduló tárgyalási folyamat feladata, hogy megállapítsa, hogy azok az emberek is jogosultak-e adókedvezményekre ellátásukkal kapcsolatban, akik nem a tagállam kasszájába fizették be hozzájárulásukat, hanem szövetségi szinten rendezték azt.

A per tárgya ezúttal egy virginiai beadvány, mely, ha a felperesek számára hoz kedvező döntést, akkor a szerényebb keresetű emberek tömegei veszíthetik el a jogosultságukat az adókedvezményekre.

Egészségügyi biztosításokat egy úgynevezett digitális tőzsdén, egy online felületen is meglehetett kötni. Azonban nem minden tagállam hozott létre egy ilyen kiszolgáló rendszert. Ott, ahol ilyen nem volt, a szövetségi szint jelentette a megoldást, az emberek oda fizették be a kötelezettségeiket. Több, mint 30 ilyen állam van jelenleg.

A törvény jelenleg úgy rendelkezik, hogy azoknak is jár az adótámogatás lehetősége, akik állami szinten rendezték az egészségügyi ellátásra szolgáló befizetéséket. Az adóhatóság értelmezése szerint mindegy, hogy hova fizettek az emberek, az adótámogatás törvényesen jár.

Ez az, amit a felperesek vitatnak. Álláspontjuk szerint, amit a konzervatív csoportok erőteljesen támogatnak, csak azok számára kell, hogy elérhető legyen a kedvezmény, akik a tagállami szintet választották. Egy bírósági júniusban már a felperesek ellen döntött, ám születtek ítéletek mellettük is.
A republikánus párt mindvégig ellenezte a törvénycsomag elfogadását. Mitt Romney a 2012-es elnöki kampányában központi témává is emelte annak eltörlését.

Ezért van szükség a Legfelsőbb Bíróság döntésére. Rendszeresen közbe szokott avatkozni olyan esetekben, mikor az alsóbb szintű bíróságok egymásnak ellentmondó ítéleteket hoznak. A mostani szituációban, ha a felperesek kapnak megint igazat, beláthatatlan következményekkel kell az adminisztrációnak szembenéznie. Természetesen rendkívül súlyosan érintené a társadalom egy jelentős rétegét, és előrevetítené azt a lehetőséget, hogy az egész törvény-csomag elfogadása kérdésessé válik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez