Kanadai vállalás a környezetvédelem területén

Növekszik a nyomás a kanadai kormányon, hogy erőteljesebben lépjen fel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában. A nyilatkozat azután jelent meg, hogy a világ két legnagyobb szennyezője megállapodott egymással. Ez a két ország felelős a teljes széndioxid-kibocsátás mintegy 40 %-áért.

Az óriási jelentőségű bejelentésben az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 26%-kal csökkenti a kibocsátást 2025-re a 2005-ös adatokhoz képest, míg kínai elnök, Xi Jiping szerint országában 2030 után csökkeni fog a kibocsátás, továbbá, hogy a teljes energiatermelés 20%-át megújuló energiaforrásokra állítja át.
A kanadai miniszterelnök, Stephen Harper és a környezetvédelmi miniszter többször kijelentette, hogy Kanada elkötelezett, és fel fog lépni az éghajlatváltozás ellen. „Kanada őszintén viselkedik ebben a kérdésben. Tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, és azt vállaljuk is.” – jelentette ki a miniszterelnök.
Harper elnök arra figyelmeztet ugyanakkor, hogy nem különösebben számít az, hogy egyes országok vezetői mit mondanak ebben a kérdésben. Egyik ország sem fog olyan lépéseket tenni, amivel munkahelyeket veszíthet, és ezzel rombolhatja a foglalkoztatást, és veszélyezteti a gazdaság növekedését.
David McLaughlin környezetvédelmi tanácsadó arra hívta fel a figyelmet, hogy Kanada többek között sokszor hivatkozott arra a tényre, hogy ha az Egyesült Államok nem tesz meg minden tőle telhetőt az ügy érdekében, akkor Kanada is ráér lépni ezen a területen. „Ez a mentség most megszűnt, a legnagyobb kibocsátó lépett, és ha nem figyelünk, akkor nagyon messze kerülhet tőlünk.”
Chris Severson-Baker, a Pembina Intézet vezetője egyetért kollégájával. „Az USA-Kínai megállapodással Kanada számára eltűnt az az ok, amire eddig hivatkozhatott a tétlensége miatt. Most igen komoly lehetőség nyílt arra, hogy Kanada megmutassa elkötelezettségét és képességét a gázok csökkentésére.”
Kanadában az olaj és gázipar a legnagyobb kibocsátó, ami a teljes kibocsátás 25%-át adja. A szállítási és a villamos-energia szektorban már korábban bejelentették a csökkentés mértékét, ám ez eddig várat magára az olaj és gázipar területén.
A kanadai vállalást érdekessé teszi, hogy nem sokkal a jövő év októberében tartandó következő szövetségi választások előtt érkezett. Justin Trudeau, a liberálisok vezetője reméli, hogy a világ két nagyhatalmának a megegyezése felrázza Kanadát, és érdemi lépéseket fog tenni a környezetvédelem terén. Az ellenzék részéről Tom Mulcai szintén abban bízik, hogy a klímacsúcs visszahelyezi Kanadát a térképre.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez