Az ISIS toborzási technikája

Három tizenéves coloradói lány akart az elmúlt időben csatlakozni az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, ám az amerikai bűnüldöző hatóságok felfigyeltek rájuk, és megakadályozták ezt. Azonban a hatóságok jó alkalmat látnak ebben az esetben is arra,hogy megfigyeljék és rájöjjenek arra, hogy az ISIS milyen módon toboroz nyugati fiatalokat a soraik közé.


A nyomozók az ő esetükben átvizsgálták a Twitterre és más közösségi oldalakra írt bejegyzéseket. Különösen a legidősebb lány keltette fel a hatóságok figyelmét, lévén ő volt a legaktívabb az online térben, és az ő megnyilatkozásain lehetett a leginkább látni, hogy a radikális, konzervatív iszlám nézetek a hatalmába kerítik őt.
Ezen az eseten keresztül is megfigyelhető, hogy az ISIS mennyire tudatosan és profi módon használja a közösségi médiát annak érdekében, hogy támogatókat szerezzen az ügyük mellé. Közvetlenül tudnak kommunikálnia leendő újoncokkal, és ezáltal sokkal nagyobb a ráhatásuk.
Az FBI nézete szerint ezzel a módszerrel sikeresen toboroznak tagokat nemcsak Amerikában, de Törökországban, Szíriában és Irakban is. Ezek a toborzók információkat és „használati útmutatókat” adnak a leendő tagok kezébe. Ezzel magyarázható, hogy a tizenéves denveri lányoknál miért találtak a nyomozók részletes térképeket és útitervet.
A két 15 éves lány a 17 éves harmadik társukkal a múlt hónapban hagyta ott az iskolát, és minden jel szerint Németországba készültek utazni. Ők szudáni és szomáliai születésűek, de amerikai állampolgárok. Az egyik szülő vette észre, hogy eltűnt a lánya útlevele, majd ő értesítette a hatóságokat is.
Tisztségviselők hangsúlyozták, hogy a fiataloknál rendkívül fontos a család és a barátok figyelme. Ők azok, akik a lehetséges érintettek mindennapjaiba belelátnak, ők azok, akik még idejében képesek felfedezni, ha valakin a radikalizálódás jeleit veszik észre. Ha valaki kimarad a munkából, az iskolából az is a közvetlen környezet veszi leghamarabb észre.
Az amerikai hatóságok most mindenképpen meg akarják találni a módját annak, hogy az ilyen toborzásoknak véget tudjanak vetni. Összesen eddig mintegy 2000 ember ment a Közel-Keletre a nyugati államokból. A radikális szervezet napi szinten bizonyítja, hogy milyen jól ismeri és használja a közösségi médiát. A nyugati fiatalok számára ismerős szövegekkel bombázzák a leendő tagokat. Az idézeteket többek között filmekből és videó játékokból veszik, hisz ezek rengeteg fiatal amerikainak lesznek ismerősök.
 75635188 isisnewAhhoz, hogy sikeresek legyenek a toborzások ellen, folyamatosan figyelni kell a Facebook mellett a Twittert, a WhatsApp-ot, Youtube-ot és az összes szóba jöhető kommunikációs csatornát. Terveik szerint az amerikai hatóságok úgynevezett vírusvideókat fognak készíteni, amin bemutatják az ISIS mérhetetlen kegyetlenkedését. Ezektől a kis videóktól is azt várják, hogy az interneten megosztva őket sikerül ráirányítani a figyelmet a terrorszervezet kegyetlenkedéseire.
Kiemelt figyelmet kell a hatóság szerint áldozni arra, hogy az ISIS-nek már elkülönült és profi médiacsapata van, az Al-Hayat Media Center. Ez már a második propaganda kiadásánál jár, amit kifejezetten nem arab nyelven a nyugat számára készítenek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez