Ami ellen az iPhone sem véd

Újabb dolgok derültek ki arról, hogyan kémkedik az Egyesült Államok kormánya saját polgárai után. Állítólag legalább öt helyszínen, Cessna repülőgépek segítségével fésülik át az emberek mobiltelefonjait.

Legalább öt nagyvárosi repülőtéren folyik az emberek megfigyelése,  tömegek telefonjait hallgatják le és férnek hozzá személyes adataikhoz. A cél a veszélyes egyének kiszűrése, melynek során akarva-akaratlanul rengeteg vétlen civil információihoz jutnak hozzá. Kérdéses, hogy hogyan tudják ezeket az adatokat úgy kezelni, hogy azokat később ne használják fel más célokra.

Az akció úgy működik, hogy egy alacsonyan repülő géppel (a Newser információ szerint az ismert Cessna típusú repülőket használják) köröznek a célpont felett, a fedélzeten pedig egy olyan műszer működik, amely elfogja a környéken működő telefonok jelét. A “dirtboxnak” is nevezett eszköz arra az alapelvre épít, hogy a mobiltelefonok mindig a környéken lévő legerősebb jelet biztosító adó-toronyhoz kapcsolódnak. Ezt kihasználva csapja be a telefonok szoftverét, úgy tűnik ugyanis, mintha ez lenne a legerősebb jellel rendelkező torony a közelben. Ezt a módszert pedig még az iPhone új, megerősített biztonsági rendszere sem tudja kijátszani.

“A módszer megbocsájthatatlan és biztos vagyok benne, hogy az erre engedélyt adó bírók nincsenek tisztában azzal, hogy a kormány milyen mértékben használja” – mondta el egy civil szervezet vezető informatikusa. – “Amit itt művelnek, az lehet teljesen legális, hogy morálisan indokolt-e, az már egy másik kérdés.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez