Törvénnyel állítanák le a nácik amerikai szociális támogatását

Miután októberben kiderült, több millió dollárnyi nyugdíjat kapott tucatnyi feltételezett náci háborús bűnös az amerikai kormánytól.

Az amerikai kongresszus képviselőházában csütörtökön nyújtotta be egy demokrata és két republikánus politikus a törvénytervezetet, amely megtiltaná, hogy bármilyen állami támogatást kapjanak a náci múltjuk miatt amerikai állampolgárságuktól megfosztott emberek – írta a Hill című washingtoni lap. A tervezet utasítaná az amerikai főügyészt, hogy értesítse a társadalombiztosítási hivatalt, ha valakitől megvonják állampolgárságát náci múltja miatt, és jelentést kell készíteniük a kongresszusnak arról, hány volt nácit azonosítottak, és mennyitől vonták meg a szociális támogatásokat.

A törvénytervezetet az AP amerikai hírügynökség egy októberben megjelent írására válaszul alkották meg, amelyből kiderült, hogy több tucatnyi egykori náci él boldogan szerte a világban az Egyesült Államoktól kapott nyugdíjából. Az AP cikke szerint azért kaphatnak nyugdíjat, mert azzal vették rá a feltételezett nácikat az távozásra, hogy ha önként teszik, kapni fogják az időskori hozzájárulást.

Az AP nyomozása szerint 1979 óta 66 feltételezett nácit távolítottak el az országból, és azok közül legalább 38 kapja az amerikai állami nyugdíjat. A 66 közül legalább négy még életben van, és Európában él az amerikai nyugdíjából.

A náciknak járó szociális támogatás leállításáról szóló törvénytervezetet benyújtó Carolyn Maloney képviselő reményét fejezte ki, hogy a képviselőház még novemberben szavazni fog a kérdésről, kijelentve, hogy nem kellene az amerikai adófizetők pénzéből támogatni azoknak a nyugdíját, akik az emberiség történelmének legszörnyűbb bűneit követték el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez