Kiakadtak az egyetem ötvenmilliós konferenciaasztalán

A Kean Egyetem vezetősége szerint megérte a nagy összegű befektetés a csúcstechnológiával telepakolt kerekasztalba. A hallgatók azonban fel vannak háborodva.

“Szánalmas. Az csak egy asztal, ami köré leülnek” – fejezte ki sokak véleményét egy elsőéves hallgató a nj.com riporterének, miután arról kérdezték, mi a véleménye a nagy vihart kavart beszerzésről. A majdnem hét méter átmérőjű, tölgyfából készült egyedi asztalt egy sanghaji cég készítette el a New Jerseyi állami egyetem számára, méghozzá 219 ezer dollárért, azaz nagyjából 50 millió forintért.

A hallgatóknál természetesen a hatalmas összeg verte ki a biztosítékot, és a bútorba speciálisan konferenciabeszélgetések lebonyolításához beszerelt csúcstechnológiás eszközök hallatán sem gondolták azt, hogy megérte az asztal az összeget. A 23 hellyel rendelkező asztalba minden egyes székhez egy monitort helyeztek el, valamint mikrofonokat számítógépes csatlakozókat. Az asztallal az egyetem vezetőségének elmondása szerint egyszerre 25 nemzetközi helyszínt lehet összekapcsolni.

A hallgatók szerint azonban az összeget több más, a tanulás szempontjából fontosabb dologra is el lehetett volna költeni. Például székekre az előadótermekben, régóta ígért parkolóhelyekre, az étterem fejlesztésére, ösztöndíjakra vagy arra, hogy legyen melegvizük a koleszosoknak. Vagy esetleg arra, hogy a rászoruló hallgatók tandíját csökkentsék.

Az esettel kapcsolatban már politikusok is megszólaltak. Joseph Cryan demokrata képviselő megjegyezte: az asztal árából húsz New Jersey fiatal tandíját ki lehetett volna fizetni, és bár lehet, hogy törvényes volt a beszerzés, “egyértelműen nem etikus”, és “az adófizetők pénzének pazarlása volt”. Majd hozzátette: “És egyértelműen sértő, hogy nem egy amerikai gyártótól rendelték meg.”

Fotó: (Kean University)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez