A texasi egyetem elvesztett száz agyat

A testrészek egy orvosi kutatásra beszerzett értékes kollekció részei voltak, amiért a 80-as években nagy harcot vívtak az amerikai egyetemek.

A formaldehidben tartósított agyakat még 1987-ben kapta meg az austini Texasi Egyetem az Austin State Hospital (korábbi nevén a Texasi Állami Őrültekháza) pszichiátriai intézettől, ahol helyszűke miatt akartak megválni az intézményben meghalt betegtől szerzett agyaktól. A 200 darabos gyűjteményért nagy verseny alakult ki több amerikai egyetem között, mivel oktatási és kutatási célokra rendkívül értékesnek számított.

Mostanra azonban a gyűjtemény fele eltűnt, és az egyetemnek fogalma sincsen arról, hogy hol lehet és abban sem biztosak, hogy mikor is veszett nyoma a száz darab agynak. A testrészek eltűnése csak 2013-ben tűnt fel Adam Voorhes fotósnak és Alex Hannaford újságírónak, amikor az egyetem agygyűjteményével kezdtek el foglalkozni. Az egyetem is csak akkor szerzett tudomást a hiányról, amikor a páros kérdezősködni kezdett.

Az elveszett gyűjtemény hamarosan az amerikai sajtó érdeklődését is felkeltette, különösen azért, mert a kollekció része volt Charles Whitman agya is. Ő volt az a 25 éves texasi férfi, aki 1966-ban az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb tömegmészárlását hajtotta végre, amikor egy puskával lövöldözni kezdett a Texasi Egyetem óratornyából.

Whitman búcsúlevelében maga kérte a hatóságokat, hogy halála után majd végezzenek boncolást testén, és vizsgálják meg az agyát, elmebaj után kutatva. Ugyanis azt gyanította, mentális betegség okozhatja érzelemkitöréseit és erős fejfájásait, amik miatt többször is járt orvosnál, de soha semmit nem találtak nála semmilyen betegséget. A boncolás kiderítette, hogy agytumora volt.

Az egyetem az amerikai sajtó érdeklődése után közölte, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy mi történhetett a harminc éve beszerzett, aztán nyomtalanul eltűnt agyakkal.

Adam Voorhes és Alex Hannaford könyve a rejtélyesen eltűnt agyak történetéről a héten jelent meg, “Malformed: Forgotten Brains of the Texas State Mental Hospital” címmel.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez