Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsoka halt meg Szíriában

A szíriai polgárháborúban nemcsak a Szabad Szíriai Hadsereg és az iszlamista csoportok oldalán harcolnak külföldi állampolgárok, hanem a kormányerők oldalán is, igaz jóval kevesebben. Ennek ellenére Irán és a Hezbollah több magas rangú tagja szintén jelen van Szíriában, s részt vesznek a különböző ütközetekben. A múlt héten a libanoni síita szervezet, most pedig az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka esett el az arab országban.

Az iráni hírügynökségek arról adtak hírt, hogy a hétvégén Abdullah Eszkandari Forradalmi Gárdista parancsnok elesett Szíriában és tegnap már végső nyugalomra is helyezték a Teherántól délre található Siraz városában. Eszkandari a Forradalmi Gárda szárazföldi erőinek egyik parancsnoka volt, és emellett egy jótékonysági alapítványt vezetett, amely a veteránokat és a harcban elesett katonák családjait segítette.

Az iráni kormányzathoz közel álló források a héten beszámoltak arról, hogy Abdullah Eszkandari egy síita szent hely védelme közben életét vesztette, ezt ugyanakkor sem a Forradalmi Gárda, sem az iráni külügyminisztérium nem erősítette meg. Halálának körülményeiről és a szíriai polgárháborúban játszott szerepéről semmit nem tudni.

Teherán hadianyagokkal, katonai tanácsadókkal és információkkal segíti Damaszkuszt azóta, hogy 2011 márciusában kitört a válság és a fegyveres harc. Azt azonban tagadja Irán, hogy csapatokat küldött volna Szíriába, visszautasítva a szíriai ellenzék erről szóló vádjait. Nem ő volt a szíriai polgárháborúban elesett egyetlen iráni katona: tavaly novemberben Dzsamali Pakale Forradalmi Gárdista tiszt a Damaszkusz környéki harcokban vesztette el az életét. 

Iránban a fegyveres erők szerves része az 1979-es forradalom után létrehozott Forradalmi Gárda. A 120 ezer tagú elitalakulat szakértők szerint erősebb és jobban felszerelt, mint a reguláris hadsereg. A szíriai polgárháborúban egyes összesítések szerint eddig mintegy 160 ezren haltak meg, és a lakosság csaknem fele kénytelen volt elhagyni otthonát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez