Harminc év börtönt kaptak a terrorizmussal vádolt iszlamisták

Harminchárom iszlamistát ítélt harminc évig terjedő börtönbüntetésre egy szaúdi bíróság. 2006-ban 71 embert tartóztattak le Rijádban a többi közt terroristasejt alakítása, illegális fegyverbirtoklás és fogolyszöktetésre való összeesküvés vádjával.

Harminchárom iszlamistát ítélt harminc évig terjedő börtönbüntetésre egy szaúdi bíróság hétfőn, nyolc évvel azután, hogy terrorizmus vádjával letartóztatták őket – jelentette az SPA hivatalos hírügynökség.

Hetvenegy embert tartóztattak le 2006-ban Rijád főváros an-Nahíl negyedében egyebek közt terroristasejt alakítása, illegális fegyverbirtoklás és fogolyszöktetésre való összeesküvés vádjával. A 33 elítélten kívül a másik 38 vádlott sorsáról nem adott hírt az SPA. A dzsiddai bíróság arról is rendelkezett, hogy néhány elítélt nem hagyhatja el az országot börtönbüntetésének letöltése után.

A szaúdi hatóságok 2006-ban lesújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat akkor már három éve tartó felkelésére, amelynek célja az Egyesült Államokkal szövetséges, világelső olajexportőr ország destabilizálása volt.

A nagyszabású akció következtében több mint 11 ezren kerültek börtönbe. A helyi al-Kaida-szervezet további tagjai Jemenbe menekültek, és ott létrehozták az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP), amelyet most a hálózat legveszélyesebb ágának tartanak a világon.

Szaúd-Arábia százakat állított bíróság elé hasonló vádakkal az elmúlt hónapokban, és sokakat ítélt közülük börtön- vagy halálbüntetésre a 2003 és 2006 közötti felkelésben való részvételért, illetve az Irakba vagy Afganisztánba harcolni indulók segítéséért. A konzervatív királyságban idén megnőtt az aggodalom az iszlamistáknak a szíriai polgárháború szította – az interneten is tapasztalható – radikálizálódása miatt, s Rijád tart az al-Kaida újabb terrorkampányától is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez