Franciaország kevesebb iráni uráncentrifugát szeretne

Iránnak lényegesen csökkentenie kell az urándúsításhoz használt berendezései számát, ha hosszú távú megállapodást akar elérni a hat nagyhatalommal az atomprogramjáról folytatott tárgyalásokon – jelentette ki kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter a France Inter rádiónak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint Irán jelenleg mintegy 19 ezer, urándúsításhoz használatos centrifugával rendelkezik, ebből mintegy tízezer van működésben. Fabius szerint néhány százra kell csökkenteni a centrifugák számát.

“Még mindig falba ütközünk egy abszolút alapvető pontot, a dúsítást lehetővé tévő centrifugák számát illetően” – fogalmazta meg Fabius.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy a külügyminiszter csak Franciaország vagy pedig a hatoknak is nevezett országcsoport – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – közös álláspontjának adott-e hangot.

A hatok Irán vitatott nukleáris tevékenységének korlátozását akarják elérni, a Nyugat szerint ugyanis békésnek mondott atomprogramjának leple alatt Irán atomfegyver előállítására törekszik. Teherán ezt váltig tagadja.

A tavaly novemberben aláírt ideiglenes megállapodásukban a felek kikötötték, hogy Irán nem dúsíthatja ötszázalékosnál magasabb szintre uránkészleteit, a hatok pedig cserébe átmenetileg enyhítették a Teherán ellen hozott büntetőintézkedéseket. Az ideiglenes egyezmény szerint a felek legkésőbb július 20-áig megkötik a végleges megállapodást.

Irán hétfőn az Egyesült Államokkal miniszterhelyettesi szintű közvetlen megbeszéléseket kezdett Genfben, abban a reményben, hogy a külön találkozó elősegítheti a többoldalú nemzetközi tárgyalások következő fordulóját. Szerdától Franciaországgal, majd Oroszországgal is tart kétoldalú megbeszélést Irán.

A hatok teljes köre a tervek szerint június 16-20. között tartja következő tárgyalását Teheránnal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez