Fellegi Kínába készül

Kína, Budapest- Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos szerint Magyarországnak “új utakat” kell keresnie ahhoz, hogy elérje hosszú távú stratégiai gazdasági céljait, ezért igyekszik Kína, Oroszország és Ukrajna felé nyitni.

 

 

Az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a tárcavezető elmondta, ugyan Magyarország hagyományos szövetségesei az európai országok, de a gazdasági válság miatt más irányba is nyitnia kell. Kínával, Oroszországgal és Ukrajnával azért is fontos a kapcsolatok építése kormányzati szinten, mert ezekben az országokban az állam szerepe meghatározó a gazdaság irányításában, és jól működnek a gazdasági vegyes bizottságok, amelyeket ezekkel az országokkal közösen állítottak fel – tette hozzá.
Fellegi Tamás közölte, a jövő héten Kínába utazik a tárca delegációja, hogy kínai vezetőkkel, vállalatok és városok képviselőivel tárgyaljanak. Kiemelte, a tárgyalássorozat célja a júniusi budapesti kínai-magyar csúcstalálkozó döntéseinek konkretizálása. A miniszter emlékeztetett, akkori európai útján a kínai kormányfő az Egyesült Királyság és Németország mellett csak Magyarországot kereste fel, ez véleménye szerint a csúcstalálkozó külpolitikai jelentőségét mutatja.
A Kínával való együttműködés lehetséges területei a pénzügyek, a kereskedelmi kapcsolatok javítása és a közös befektetések, vagyis kínai cégek magyarországi és magyar vállalatok kínai befektetései – fejtette ki. Elmondta, Kína és Magyarország 2015-ig a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom megduplázását tűzték ki célként, és hangsúlyozta, hogy Kína a gazdasági válság ellenére reálisnak tartja ezt az elhatározást. 
A miniszter az együttműködés lehetőségei között említette a magyarországi vasúthálózat fejlesztését, egy magyarországi logisztikai központ létrehozását, a vízminőség javítását Kínában és az egyetemek közötti kooperációt. Fellegi Tamás szerint a járműgyártásban is kapcsolatokat lehetne kiépíteni az ázsiai országgal, ami a magyar kis- és közepes vállalkozásokat is segítené azzal, ha a létrejövő új gyárak beszállítói lehetnének.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez