A Kanadából kiadott kínai milliomos 15 éves börtönbüntetése

Kína, Kanada – A 66 éves Zeng Hanlin még 2004- ben menekült Kanadába. Menedékjogot kért, de nem kapott. Kanadai ügyvédje azt állította, hogy amennyiben kiadják Kínának, ott majd halálra ítélik. A kanadai hatóságok valószínűleg azzal a feltétellel adták ki a kínai milliomost Pekingnek, hogy nem ítélik halálra.

 

 A milliomost tavaly februárban szállították Kínába, ahol most született meg az ítélet. A bíróság Csengtu városában pénzügyi csalásban találta bűnösnek és 15 év börtönre ítélte. A vádlott beismerte bűnösségét, de Kínában ez szinte kötelező mindenki számára, aki életben akar maradni. Ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy még nem döntöttek a fellebbezésről.

 

Folyamatban van még egy hasonló úgy: Kanada tavaly júliusban adott ki egy másik kínai milliomost Pekingnek Az ő esetében súlyosabb vádakról van szó: Laj Csangszing állítólag Kína csempész királya volt, 6-10 milliárd dollár értékű csempészettel gyanúsítják. Ráadásul azt is a számlájára írják, hogy ebből a pénzből rengeteg államhivatalnokot vesztegetett meg. Kanada az ő esetében is kikötötte, hogy nem születhet halálos ítélet.
Kanada konzervatív kormánya egyre fontosabbnak tartja a gazdasági együttműködést Kínával, így az oda menekülő kínai polgárok mind kevésbé számíthatnak arra, hogy menedékjogot kapnak az észak- amerikai országban. Korában kínai milliomosok egymás után szereztek kanadai állampolgárságot oly módon, hogy befektettek az országba 1 millió kanadai dollárt. Ezt leállították és a kanadai hatóságok és jelezték, hogy csak olyan kínai polgárok számíthatnak menedékjogra, akik politikai üldözöttek szülőhazájukban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez