Japánban a jegybank óriási pénzt injekcióz a gazdaságba

Japán, Tokió –  Kedd délelőtt a Japán Nemzeti Bank monetáris tanácsa úgy döntött, hogy kétezer milliárd jent (ez 18,5 milliárd eurot jelent) ad a bankoknak alacsony kamatra. A cél az, hogy a bankok ebből a pénzből támogassák hitelekkel a stratégiai ágazatokat.

 

 Mi számít stratégiai ágazatnak jelenleg Japánban? A kutatás és fejlesztés, az ázsiai beruházások, az egészségügy, az energia, a környezetvédelem és a turizmus. Japán 2010- ben kezdte el ezt a programot, hogy újraindítsa gazdaságát a válság után, egyelőre az eredmények meglehetősen szerények. Kína ebben az időszakban előzte meg Japánt és ma már szilárdan tartja a második helyet a világgazdaságban az Egyesült Államok után.

 

A Japán Nemzeti Bank hatalmas összegeket fordít az államadósság felvásárlására is: februárban meglepte piacokat az a döntés, hogy 10 ezer milliárd jenért (ez 92 milliárd eurot jelent!) vesz a jegybank japán államkötvényt. Japánban az államadósság meghaladja a GDP 200%- át, de ez nem okoz olyan nagy gondot, mint Európában, mert a japán államkötvények döntő többsége japán kézben van.
A jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a kamatlábon, az továbbra is 0 és 0,1% között van. Azért ilyen alacsony, hogy a vállalkozók olcsó hitelhez juthassanak. Ám Japán nagyon lassan növekszik az elmúlt két évtizedben, mert az olcsó hitelekből a gyárakat nem otthon, hanem Ázsia más országaiban hozzák létre a japán befektetők.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez