A halált választják a japán fiatalok

Egyre több japán fiatal érzi úgy – inkább a halál, mint a munkaerőpiac. Minden ötödik huszonéves gondolt már az öngyilkosságra, és egyre többen meg is teszik – 2007  óta két és félszeresére nőtt az öngyilkosságok száma a korcsoportban. 

A japán kultúrában  az öngyilkosságnak megvannak a hagyományai, az önfeláldozás inkább tiszteletreméltó, mint tiltott dolog. És megvannak a hagyományai a megfelelésnek, és a magas elvárásoknak is. Ennek ellenére az öngyilkossági statisztikák általánosságban nem magasak a szigetországban. Sőt az utóbbi évek gazdasági stagnálása ellenére valamelyest csökkent is az öngyilkosok száma – hála többek között, a média hozzáállásának a téma kezelésében. Ami azonban aggodalomra ad okot az a fiatalok öngyilkossági rátájának rohamos növekedése. 2012-ben már 3000 huszonéves dobta el az életét, ez az összes öngyilkosság egy tizede. 

Bár nyilván vannak a háttérben más okok is – a szokásos szerelmi bánat,  depresszió vagy családi konflikTus – egy friss kutatás, amelyet a Japan Times ismertet azt mutatja, sok esetben a munkaerőpiacra való kilépés okozta stressz áll az öngyilkosság mögött. A japán gazdaság lassan két évtizede stagnál, és, bár az életszínvonal továbbra is magas,  a fiatalok egyre nagyobb része érzi úgy, a társadalom nem ad nekik lehetőségeket. A hagyományos elvártások viszont továbbra is jelen vannak a fiatalok körében is: a megkérdezettek 97%-a szeretett volna rendes, teljes munkaidős főállást szerezni magának. Ezt viszont sokan lehetetlennek érzik – különösen azok, akik nem az elit egyetemekre jártak.  Bár a munkaadók többsége hivatalosan nem kérdez rá, honnan szerezte a diplomáját a fiatal, úgy érzik valójában diszkriminálják őket, és biztosan nem kapják meg álmaik állását. Nyolcvan százalékuk aggódott komolyan a munkaerőpiacra való kilépés miatt, és közel hetven százalékuk érzete úgy, hogy Japánban már nem becsülik meg az őszinteséget, és a kemény munkát. A Lifelink intézet kutatásvezetője azt is mondta a Japan Timesnak, hogy ma már a fiatalok egyáltalán nem bíznak a a japán társadalomban, magányosnak, izoláltnak érzik magukat. Ezért van az, hogy ötödük már komolyan elgondolkodott az öngyilkosságon. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez