Peking hazacsalogatja a fiatal külföldi kínai tehetségeket

Kína, Peking – Jelentősen megkönnyítik a külföldi kínai szakértők helyzetét, hogy mind többen térjenek vissza közülük- jelentette ki a munka- és társadalombiztosítási miniszter Pekingben.
Jin Veimin elmondta, hogy a jövőben egyszerűbb lesz vízumhoz és letelepedési engedélyhez jutni az ifjú kínai tehetségeknek, akik a hazatérése választják. Rendkívül pragmatikusan nemcsak erre gondol a kínai vezetés, hanem arról is gondoskodni kíván, hogy a hazatelepülők könnyebben jussanak egészségügyi ellátáshoz, gyermekeik iskolához, ők maguk akadémiai kutatói programokhoz.
2011-ben döntött úgy a kínai vezetés, hogy legkevesebb 500 ezer fiatal kínai tehetséget kell hazacsalogatni  2015- ig. Arra alapozzák ezt a tervet, hogy a reformok kezdete, vagyis 1978 óta több mint kétmillió kínai fiatal ment tanulni külföldre, és közülük csak 818 ezer tért haza. Időközben viszont Kína a világ második számú gazdasági nagyhatalma lett, a nyugati világban viszont tartós válság van, így a kínai fiatal tehetségek előtt vonzóbb lehet a hazatérés gondolata, mint korábban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez