Japánban leáll az utolsó nukleáris erőmű is

Japán, Tokió – A távol-keleti szigetország teljesen atomenergia nélkül marad, miután holnap leállítják Hokkaido szigetén az utolsó még működő erőművet is. Ezt jelentette be a helyi szolgáltató cég szóvivője.
Rutinkarbantartásról van szó, amely elvben 70 napig tart. Japánban 50 atomerőmű van, de a leállás után egyetlen egyet sem indítottak újra!
Tavaly márciusban a cunami megrongálta a fukusimai erőmű négy reaktorát. Azóta óriási a bizalmatlanság az atomenergia iránt Japánban. A hatóságok nagyon megszigorították az ellenőrzést és a helyi önkormányzatok is vétójogot kaptak.
Japánban a cunami előtt az összes energiafelhasználásnak több mint a huszonöt százaléka származott a nukleáris erőművekből. A kiesés miatt rendszeresek az áramkimaradások, és ezek éppúgy sújtják a polgári lakosságot, mint a nagyipart. A nagy elektromos szolgáltatók jelezték, hogy atomenergia nélkül nem tudják garantálni az ország energiabiztonságát. A kormány kidolgozott ugyan terveket, de ezekről kiderült, hogy túlságosan költségesek, ráadásul környezetszennyezőek is. Szakértők ehhez még hozzáteszik azt is, hogy Japán már így is rendkívüli mértékben függ az olajbehozataltól, ezért bármilyen  gazdasági vagy politikai változás ezen a túlérzékeny piacon energiaválsághoz vezetne a távol- keleti szigetországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez