Peking: bye bye Al Dzsazira!

Kína, Katar – Katarban, az Al Dzsazira televízió központjában bejelentették, hogy kénytelenek megszüntetni az angol adások pekingi irodáját, mert a kínai hatóságok nem hosszabbították meg a tudósító sajtóigazolványát.

 

Pekingben az Al Dzsazira egy tavaly novemberi dokumentumfilmjére hivatkoztak. Némi szépséghibája a dolognak, hogy Melissa Chan, a tudósító nem vett részt abban a dokumentumfilmben. Ráadásul Pekingben azt is közölték az Al Dzsazira televízióval, hogy más tudósítót sem küldhetnek. Ugyanakkor az Al Dzsazira arab csatornájának tudósítója tovább folytathatja működését Kínában.

 

1998 óta most fordult elő először, hogy egy külföldi újságíró igazolványát nem hosszabbították meg. Akkor a Der Spiegel tudósítóját utasították ki államtitok megsértése miatt. A külföldi tudósítók pekingi szervezete tiltakozott a hatóságok döntése miatt. Közölték, hogy botrányosnak tartják a döntést.
Kínai részről hivatalos magyarázat egyelőre nem volt, de a pekingi tudósítók két okot feltételeznek: egyrészt az őszi pártkongresszus előtt figyelmeztetni akarják a külföldi tudósítókat, hogy eddig és ne tovább! Po Hszi Laj bukása ugyanis megmutatta, hogy a sajtó milyen fontos szerepet játszhat a KKP belső harcaiban.
A másik ok azzal kapcsolatos, hogy a kínai muzulmánok helyzete igen kényes kérdés, különösen Hszincsiang Ujgur tartományban, ahol a vallási és nemzeti különállás összekapcsolódik. Pekingben mindenképp szeretnék elkerülni, hogy ezen az igen kényes területen bármilyen kellemetlen esemény történjen a döntő fontosságú őszi pártkongresszus előtt, hiszen akkor a Kínai Kommunista Párt élén nemzedékváltás következik, és ez sohasem problémamentes, még Kínában sem…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez