Az idei focivébé egyik legnagyobb kihívása: A ramadán

Az idei ramadán – a muszlim focisták nem túl nagy örömére – egybeesik a 2014-es labdarúgó-világbajnokság kieséses szakaszának kezdetével. Ez nemcsak őket, hanem akár az iszlám országból érkező nemzeti válogatottakat is nehéz helyzetbe hozhatja. A muszlim focisták nagyon komolyan veszik az iszlám böjtöt, ugyanúgy, mint a iszlám államok. Szaúd-Arábiában például komoly következményekre számíthat az a külföldi, aki nem tartja be a ramadánt. 

28 évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy  a ramadán kezdete egybeesett volna a focivébé egyenes kieséses szakaszának kezdetével. Az iszlám böjthónap most különösen érzékenyen érintheti a muszlim  játékosokat, leginkább a brazíliai hőség, valamint a magas páratartalom miatt.

Elsősorban az idei vb egyik legnagyobb meglepetésének, vagyis az algériai csapatnak jelent ez kihívást, valamint olyan játékosoknak, mint Mesut Özilt, Xhedan Shaqirit és Karim Benzemát. A francia Didier Deschamps szövetségi kapitány azt mondta, tiszteletben tartják mindenki vallását, és nem aggódik amiatt, hogy a böjtölés miatt rossz állapotban lesznek az érintett játékosai. Kolo Touré, a Liverpool elefántcsontparti védője a tavalyi ramadán során úgy nyilatkozott, az első öt nap az igazán nehéz. “Utána a szervezet elkezd alkalmazkodni, és az ember boldognak érzi magát. A ramadán során a szervezet is kitisztul, és a végére erősebbnek érzed magad.” Ugyanakkor figyelmeztette is a játékosokat, hogy ne becsüljék alá a brazil időjárást és meleget, s ezért inkább kérjenek felmentést a böjtölés alól. 

A vb előtt pedig az algériai csapattal egy tanulmányt is készítettek, miszerint ha valaki intelligensen csinálja a böjtölést, akkor könnyen tud alkalmazkodni a helyzethez.Ha valaki napfelkelte előtt elég folyadékot vesz magához, azzal már kibírhatja a nap hátralévő részét.” – jelentette ki a tanulmányt egyik készítő orvos, aki szerint korántsem szokatlan, hogy a sportolók mentességet kapnak:  a londoni olimpia előtt több muszlim ország sportolói is mentesültek a kötelezettségek alól, persze azzal a feltétellel, hogy egy héttel a játékok után egész napos böjtbe kezdenek az előírásoknak megfelelően.

Azonban nemcsak a játékosok és a szurkolók veszik nagyon komolyan a vallási ünnepet, hanem  Szaúd-Arábia is. A szaúdi hatóságok bejelentették, hogy az a külföldi, aki megszegi az ünnepi előírásokat, azonnal kitoloncolják az országból.

A szaúdi belügyminisztérium felszólított minden külföldi, nem iszlám vallású személyt: “legyenek tekintettel a muszlimok érzékenységére és ne egyenek,igyanak, vagy dohányozzanak a Ramadán alatt. Ez érvényes a közterületeken, utcákon és a munkahelyen is. Azonban ha valaki megsérti ezt az előírást – ez még a munkaszerződésekben is benne van – azonnali hatállyal felmondanak neki és akár deportálják őt az országból.” 

A Ramadán ebben az évben június 29-én kezdődik. A Ramadán idején a muszlimoknak tartózkodniuk kell napkeltétől napnyugtáig nem csak az evéstől és az ivástól, de a dohányzástól és a nemi élettől is, akárcsak a haragtól, az erőszaktól vagy a pletykától. A böjt alól csak a gyerekek, a terhes és a szoptató anyák, a betegek és az utazók mentesülhetnek, de az utóbbiaknak később be kell pótolniuk az elmulasztott napokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez