A kínai ellenzéki művésznek, Aj Vej vejnek ki kell fizetnie a 15 millió jüanos adótartozását!

Kína, Peking – Így döntött egy bíróság Pekingben. A művész maga nem vehetett részt a perben, amely az adóhivatal ellen folyt, mert a rendőrség eltiltotta ettől. A neves művészt, aki a pekingi olimpiai stadion tervezésében is részt vett, tavaly három hónapra letartóztatták.

 

A nemzetközi tiltakozásra szabadon engedték, de az adóhatóság 15 millió jüanos hátralékot állapított meg nála.  A vállalkozás a művész feleségének a nevén működik, ő elmehetett a bíróságra és ügyvédeket is fogadhatott. Azt akarták bizonyítani, hogy az adóhivatal követelése jogtalan, de egyetlen érvüket sem fogadta el a pekingi bíróság.

 

“Nyernünk kellett volna, de természetesen vesztettünk!”- mondta az ítélet után a művész egyik ügyvédje. Azt is közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, hiszen a 15 millió jüan/1,7 millió euró/ óriási pénz még egy nemzetközileg ismert művész számára is. Korábban kínai hívei gyűjtést rendeztek a művész javára. Össze is gyűlt csaknem 1 millió jüan, de ez még mindig messze van attól, amennyit az adóhivatal követel.
Aj Vejvej jelenleg állandó rendőri ellenőrzés alatt áll, nem hagyhatja el Kína területét, mert nincs útlevele. Ezért például párizsi kiállításának megnyitóján sem tudott részt venni az ellenzéki művész, aki elszánt kritikusa a Kínai Kommunista Pártnak, és ezért a hatóságok mindent megtesznek, hogy megnehezítsék az életét Kínában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez