11 éves mélyponton az euró árfolyama Tokióban

Japán, Tokió – Hétfőn 95 jen alá csökkent az euró értéke. Tokióban Spanyolország helyzete aggasztja a befektetőket. Hiába a 100 milliárd eurós mentőcsomag, a külföldi befektetők aggódnak Spanyolország fizetőképessége miatt.
A jen árfolyama a dollárhoz képest is emelkedett. Ez egyáltalán nem jó hír a japán gazdaságnak, hiszen megdrágítja az exportot. A jent nehéz időkben biztos befektetésnek tekintik a világpiacon akkor, amikor mind az amerikai mind pedig az európai gazdaság jövőjének a megítélése bizonytalan.
A japán pénzügyminiszter hétfői nyilatkozatában jelezte, hogy ” határozottan fel fognak lépni a túlzott spekulációval szemben!” Tokióban általában így szokták jelezni, hogy túl magasnak tartják az árfolyamot és lépéseket tesznek a jen értékének csökkentésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Japán Nemzeti Bank nagy mennyiségű jent ad el a piacon. Az elmúlt két évben ez már négyszer is megtörtént, de mindig csak átmeneti eredményt hozott, mert a globális piacon az euró vagy a dollár gyengülése automatikusan kiváltja a jen árfolyamának emelkedését …
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez