Kína 5 atomerőművet építene Nagy Britanniában

Kína, Peking – A 35 milliárd fontos vállalkozást két kínai állami cég közösen végezné el. A Guardian szerint a kínaiaknak megvan a szükséges szakmai felkészültségük. Ha elnyerik a hatalmas üzletet, az nemcsak önmagában jelent majd sokat, hanem azért is, mert referencia lehet a világ többi vásárlója számára.

 

 

A brit Guardian úgy értesült, hogy két kínai állami vállalat is érdeklődik a hatalmas üzlet után: a China National Nuclear Corporation sanghaji leányvállalata és egy kantoni cég, a Guangdong Nuclear Power Corporation. Mind a két cég beadta jelentkezését, de a brit lap szerint összedolgoznak: ha az egyik nyer, akkor a másik csatlakozik hozzá.
Van más külföldi jelölt, ez pedig a francia EDF. A brit kormány közölte, hogy megkapta a jelentkezési csomagokat, és továbbra is nyitott minden ajánlatra. Nagy Britannia Németországgal ellentétben- Franciaországhoz és Kínához hasonlóan- nem akar búcsút mondani a nukleáris energiának. Kína a gazdag arab államokban szeretne atomerőműveket építeni, és ehhez remek referencia lenne, ha kínai cégek nyernék el a lehetőséget, hogy öt atomerőművet építsenek Nagy Britanniában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez