Kína és a globális gazdaság számára fontos, hogy az Európai Unió megoldja adósságválságát

Kína, Németország – Ezt mondta Hu Csin tao kínai elnök, miután találkozott Merkel kancellárral Pekingben. A német kancellár pozitívan értékelte Kína józan és nyugodt magatartását. Merkel megerősítette, hogy az európai adósságválságot úgy akarják megoldani, hogy elmélyítik az integrációt.

  Mindkét  fél állást foglalt a protekcionizmussal szemben. Kína érdekelt abban, hogy Európa adósságválsága mielőbb megoldódjon- hangsúlyozta Ven Csia pao kormányfő. Mind ő, mind pedig Hu Csin tao kiemelte, hogy a nemzetközi valutaalapra e tekintetben nagy szerep hárul. Ez finom utalás arra, hogy Kína közvetlenül nem kíván segítséget nyújtani egyetlen adósság válsággal küzdő uniós tagállamnak sem. Korábban voltak ilyen remények Görögországban és Magyarországon is.
  Merkel kancellár és a német kormány kilenc minisztere kétnapos csúcstalálkozón tárgyalt Pekingben a kínai vezetőkkel. Egyedül Németország részesül ebben a megtiszteltetésben. Merkel kancellárt Európa képviselőjének tekintik Pekingben. Kínának az Európai Unió a legnagyobb kereskedelmi partnere. Ezért is fontos Peking számára, hogy az európai vásárlóképes kereslet ne csökkenjen, mert ez komoly veszélyt jelenthet a kínai export számára.
  Merkel német kancellár Pekingen kívül Tiencsinben is látogatást tesz. Ez a tízmilliós város Ven Csia pao kormányfő szülővárosa. A kínai fél ezzel is hangsúlyozni kívánja azokat a kitűnő személyes kapcsolatokat, melyek a világ második és negyedik gazdasági nagyhatalmát összefűzik egymással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez