1,92 milliárd dolláros büntetést fizet a Hongkongban bejegyzett HSBC bank Amerikában

Hongkong, Egyesült Államok –  A hongkongi tőzsdén emelkedett a Hong Kong Sanghaj bank részvényeinek árfolyama, miután bejelentették a ” barátságos egyezséget “. “Elnézést kérünk a múltban elkövetett hibákért!” – mondta a vezérigazgató a sajtóértekezleten.

Mivel vádolták Amerikában a világ egyik legnagyobb bankját? Pénzmosással! Olyan gyanús vállalkozások, mint a mexikói kábítószerkereskedőké, Irán forradalmi gárdájának fegyverexportja, Szíria kormányának csempészakciói vagy tisztázatlan eredetű olajpénzek Szaúd-Arábiából és az Öbölből előszeretettel keresték a HSBC bank fiókjait. Piszkos pénzüket tisztára mosták annak ellenére, hogy tudták: Irán embargó alatt áll nukleáris programja miatt!
 Az amerikai pénzügyi hatóságok hónapokig vizsgálódtak, míg megszületett a ” barátságos megegyezés” a csekély 1,92 milliárd dollár befizetéséről a washingtoni államkasszába. Ilyen nagy büntetést még egyetlen bank sem fizetett, de ez is csak a HSBC tavalyi nyereségének a 8,5%-a! A szakértők szerint még így is viszonylag jól járt a Hongkongban bejegyzett óriásbank, melynek tulajdonosai főként brit állampolgárok. A mexikói kábítószerpénzek és a közel és közép-keleti olajpénzek tisztára mosása ugyanis fantasztikusan jövedelmező volt, kis kockázattal hatalmas hasznot hozott. Ezért a hongkongi tőzsde is megkönnyebbült, hogy az óriásbank ennyivel megúszta : ” csak” 1,92 milliárd dollárt kell fizetnie az Egyesült Államok kormányának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez