Pandúrból lesz a legjobb betyár- így profitáltak kínai vezetők a világ legsikeresebb biztosítási cégének felfutásából

Kína, Peking – Ping An a kínai biztosító neve, értéke legkevesebb 65 milliárd dollár! Tíz évvel ezelőtt a jelentéktelen biztosító társaság veszteségekkel küszködött. Hogy lett ebből sikertörténet? A Nemzeti Bank elnökének veje szépen bevásárolt a cég részvényeiből. A biztosítási piacot a Nemzeti Bank elnöke felügyelte. Fölötte már csak a miniszterelnök állt. Az ő családja is szépen profitált..

.
 Mindez a New York Times hosszas elemző cikkéből derül ki. A lap gazdasági rovata azt vizsgálja, hogy vajon azok, akik felügyelik és irányítják a pénzügyeket Kínában, mennyiben használják ki saját céljaikra előnyös helyzetüket. A Kínai Kommunista Párt ugyanis legutóbbi kongresszusa után átfogó kampányt indított, melynek célja az, hogy levágják a korrupció sárkányának fejét. De mi van akkor, ha a kormányfő és az ex bankelnök családjáról van szó?
 Ven Csia pao tavasszal nyugdíjba vonul, de fia társasága, az Új Horizont nagyon is benne van a biztosítási businessben és különösen a Ping An- ban. Taj Hszianglong /Dai Xianlong/ az egykori bankelnök immár 68 éves, de még aktív. Ő irányítja a világ egyik legnagyobb pénzügyi alapját, mely a kínai társadalombiztosítási pénzeket kezeli. Nem kis összegről, 150 milliárd dollárról van szó!
 Az amerikai lap nem állítja azt, hogy a kínai vezetők nyíltan megsértették a törvényeket, inkább bennfentes kereskedést gyanít. Vagyis a hatalmasok családtagjai feltűnően jól informáltak a fontos pénzügyi döntések előtt! Így jóval olcsóbban részvényeket szerezhetnek, például a Ping An biztosító társaságban, amely azután a támogatásukkal a világ egyik legnagyobb pénzügyi vállalkozása lesz!
 Vajon milyen pénzügyi ellenőrzés folyik Kínában, ahol a pénzügyi pandúrok családtagjai a szabadpiacon vígan üzletelnek, méghozzá bennfentes információk alapján?- teszi fel az álnaív kérdést a New York Times. Az amerikai lap a novemberi pártkongresszus előtt több kínos leleplezést közölt erről: a többi között Ven Csia pao kormányfő családjának pénzügyeit firtatta, de nem feledkezett meg Kína jelenlegi első emberéről, Hszi Csin pingről sem. Peking természetesen cáfolt, de a kampány a korrupció ellen megindult. A legfelső vezetésben egy miniszterelnök helyettes irányítja a korrupció ellenes harcot. Ha nem járunk sikerre,l akkor elveszíthetjük a nép bizalmát!- fogalmazta meg a problémát nyíltan a Kinai Kommunista Párt új vezetője, Hszi Csin ping, aki szerint a korrupció elleni harc lesz a párt legfőbb feladata a következő hónapokban, Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez