A demokratikus átmenetről tárgyalt Németh Zsolt Mianmarban

Budapest/Najpjido- Mianmar demokratikus átmenetéről tárgyalt Németh Zsolt Najpjidóban; a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva kifejtette, Magyarország a rendszerváltozáskor szerzett tapasztalatai átadásával segítheti a délkelet-ázsiai országot.

    Az államtitkár elmondta, Mianmarban megbeszélést folytatott Vunna Maung Lvin külügyminiszterrel, Thant Kjav külügyminiszter-helyettessel, Aung Minnel, az etnikai csoportokkal folytatott béketárgyalásokért felelős miniszterrel, továbbá Sve Mannal, a mianmari törvényhozás alsóházának, valamint Khin Aung Mjinttel, a parlament felsőházának elnökével is. Emellett találkozott Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) tömörülés elnökével.
    Németh Zsoltot a nap folyamán fogadja Thein Szein államfő is.
    Kiemelte, tárgyalásai központi témája volt a demokratikus átmenet, amely másfél éve kezdődött az országban. Huszonöt éve nem látogatott vezető magyar politikusMianmarba, ezért az út “fölöttébb időszerű” volt, hogy kifejezze, Magyarország támogatja a demokratikus reformokat – magyarázta.
    Felidézte, Magyarország az elmúlt másfél évben több alkalommal is megerősítette a reformok támogatását, tavaly novemberben Laoszban például Martonyi János külügyminiszter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával külön konzultált mianmari kollégájával. 
    A mianmari demokratikus átmenet hitelessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a tavalyi időközi parlamenti választásokon az NLD is elindulhatott – vélekedett. Emlékeztetett arra, hogy a párt elsöprő többséggel nyerte meg a voksolást, két mandátum kivételével az összes képviselői helyet megszerezte.
    Azt mondta, hogy a demokratikus átalakulás kiteljesedését a következő, 2015-ös parlamenti választás jelentheti.
    Az államtitkár arra is kitért, hogy Aung Szan Szú Kji kérte, Magyarország ossza meg tapasztalatait a rendszerváltozásról, különösen a parlament működésével kapcsolatban, hiszen – mint mondta – “mi is egy diktatúrából békés úton jutottunk el” a demokráciáig, a piacgazdaságig.
    Az Országgyűlés már eddig is több nyugat-balkáni és kelet-európai országnak nyújtott hasonló segítséget, és remélhetőleg Mianmarral is sikerül ilyen jellegű együttműködést kialakítani – tette hozzá.
    Megjegyezte, a mianmari külügyminiszter a magyar EU-elnökség idején szerzett tapasztalatok átadását kérte, mivel jövőre országa a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN)elnöke lesz, ami komoly diplomáciai kihívást jelent.
    Kiemelte, elismerését fejezte ki Aung Szan Szú Kjinek a munkájáért, véleménye szerint a Nobel-békedíjas ellenzéki vezető “személyes kiállása, elkötelezettsége nélkül” az ország nem tartana itt a demokratikus fejlődésben.
    Az államtitkár arról is beszélt, hogy 1990-től katonai junta állt az ország élén, és elmaradtak a befektetések. Most viszont megnyílik az ország a külföldi befektetők előtt, és jelentős ásványkincsei – drágakőlelőhelyei, földgáz- és kőolajkészlete – jó lehetőségeket kínálnak – mutatott rá. Hangsúlyozta, Magyarországgal a mezőgazdasági technológiákkal és a vízgazdálkodással kapcsolatban alakíthat ki hatékony együttműködést, az ivóvízellátás és a csatornázás ugyanis fontos feladata Mianmarnak. Éppen ezért Németh Zsolt meghívta a mianmari külügyminisztert a 2013-ban Budapesten tartandó, vízgazdálkodással foglalkozó ENSZ-konferenciára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez